No hi encaixem

Les estructures d’estat pactades per CiU i ERC no encaixen ni amb la Constitució ni amb l’Estatut, segons el Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Tampoc hi encaixa el jutge Santiago Vidal que hi hauria estat deslleial, segons el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), pel fet d’haver redactat en el seu temps lliure un esborrany de Constitució de la República de Catalunya.

Un i altre casos són diferents, però porten a la mateixa conclusió: l’encaix de Catalunya com a nació dins d’Espanya és impossible i no hi ha ni dreceres, ni fora pistes possibles.

El cas de Vidal és més bèstia perquè atempta contra la llibertat d’expressió de les persones, per més jutges que siguin. Tots els intents de justificar la decisió del CGPJ resulten patètics i només es poden explicar per la militància més sectària i agraïda. I no paga la pena buscar arguments per discutir-s’hi, que n’hi ha cabassos, com el cas aquest dels jutges que cobren dietes de la Comunitat de Madrid, a través d’una empresa privada, per assessorar sobre la digitalització dels jutjats madrilenys sense haver demanat permís.

Ara: el cas de les estructures d’estat és més rellevant perquè confirma, a qui no se n’havia adonat encara, que no hi ha cap marge de negociació ni de maniobra dins de l’ordenament jurídic espanyol. El més decisiu del dictamen del CGE és que deixa clar que el desplegament de les estructures d’estat dins del marc constitucional està bloquejat.

Vol dir que per més enginyeria jurídica que s’hi apliqui, per més astúcia política que s’hi posi, l’única via de sortida possible és determinar quina majoria parlamentària té l’opció de la independència i a partir d’aquí, si és suficient, buscar l’aval internacional per forçar Madrid a negociar la separació. Mentrestant, l’única feina efectiva és treballar per aconseguir aquesta majoria i anar fent i guardant al calaix les lleis i totes les estructures que calguin per al dia de la desconnexió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s