L’any Suñol

El FC Barcelona ha decidit dedicar aquest any a honorar i recuperar la memòria de Josep Suñol i Garriga, l’expresident del club assassinat per un escamot de les tropes franquistes el 6 d’agost de 1936 al front de Madrid. L’excusa és el 80è aniversari del seu accés a la presidència.

Fins ara, la figura de Josep Suñol ha estat recordada puntualment pel FC Barcelona des que l’any 1996, en motiu del 60 aniversari del seu assassinat, els Amics de Josep Sunyol en van promoure la recuperació amb l’edició del llibre L’altre president afusellat i amb la instal·lació d’un monòlit prop d’on va ser assassinat.

L’encert dels actes previstos per aquest any és donar el nom de Josep Suñol i Garriga a la Llotja del Camp Nou i instal·lar-hi un bust perquè servirà per fixar-ne per sempre més el seu record. Les exposicions itinerants, l’espai al Museu, la conferència que es dictarà o el documental que es filmarà serviran per escampar i aprofundir el llegat de Suñol, però el nom a la Llotja té la virtut de perpetuar-ne el nom i el record.

La pega és que la memòria de Josep Suñol i Garriga quedarà així fixada, gairebé únicament, a la seva vinculació amb el FC Barcelona. És clar que si no hagués estat per la seva condició de president del Barça, Suñol hagués caigut a l’oblit més absolut, reduït a una nota erudita en algun llibre d’història.

I és una llàstima perquè la figura de Suñol té una vastitud més profunda i rica, fins i tot en el cas del futbol. Comprèn la política, el periodisme, la cultura, l’esport com a fenomen social, el mecenatge social… gairebé res del que afectava el país i els seus ciutadans li era aliè. Parlar de Suñol és parlar de la Catalunya dels anys trenta, no només del FC Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s