Bartomeu, els ‘palmerus’ i Qatar

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, segueix amb la seva ronda d’entrevistes per televisions, diaris i ràdios dels últims dies i ahir al matí va ser a RAC1. Està bé que s’expliqui. Trobo que fa molt ben fet. De la majoria de temes de què va tractar, n’ha parlat prou. La novetat que hi va introduir a penes si és un matís o una precisió sense importància perquè no acaba d’aclarir gaire res: la delimitació de responsabilitats en el cas FIFA, les raons de la dimissió de Rosell i etcètera.

Ara: sí que hi va haver dues qüestions que em van interessar i que em ve de gust comentar. La primera fa referència a la tensió “desproporcionada” amb què vivia el FC Barcelona i que va motivar que anunciés la convocatòria d’eleccions avançades a final de la temporada, per “rebaixar-la”. Bartomeu va dir al programa del Jordi Basté que el seu propòsit havia reeixit. A la tarda, el vicepresident de l’àrea social, Jordi Cardoner, va reblar la idea en afirmar que la decisió de convocar eleccions havia estat “molt encertada” perquè ha permès “baixar el suflé”.

És clar que la tensió externa s’ha apaivagat. Ara: jo no seria tan agosarat a l’hora d’atribuir-ne la causa a l’anunci de l’avançament electoral, sobretot si, en paral·lel, ha passat que Leo Messi i Luis Enrique han fet les paus (o ho sembla), l’equip ha capgirat la imatge d’Anoeta i ha tornat a guanyar amb un joc que fa de bon veure, i s’ha destituït la direcció tècnica en ple.

El que no tinc tan clar és que la tensió interna hagi disminuït, més aviat sembla el contrari. Bartomeu va dir que la tensió s’havia desfet just el dia en què acabàvem de saber que en la reunió de la junta directiva el vicepresident esportiu, Jordi Mestre, havia presentat la dimissió (“en una conversa no oficial” [sic], això no), i que un altre directiu, l’exportaveu Toni Freixa, havia qüestionat la manera de decidir el disseny de les samarretes de la temporada que ve i l’avançament electoral. Es veu que Bartomeu va tallar els arguments estatutaris de Freixa amb sengles contundents perquè “ho decideixo jo”, i que ningú no en parli més. No sé perquè, però en llegir-ho vaig recordar allò que comentaven molts dels actuals directius de Laporta i els seus palmerus i que, dit sigui de passada, no s’ajustava al que de veritat passava a les juntes.

La segona qüestió que em va cridar l’atenció fa referència a Qatar. Va dir Bartomeu que “som sensibles a la situació actual de Qatar, que no existia fa quatre anys. Ara hi ha aspectes socials i polítics que no hi eren quan vam firmar. Hem de ser sensibles al que passa i prendre la millor decisió per al Barcelona.” Exactament, no sé quin canvi de règim hi ha hagut en aquests quatre anys a Qatar, si ha estat via cop d’estat o a través d’unes eleccions democràtiques. Jo, no n’he tingut notícia de cap. Em penso que hi manen els mateixos i que els informes que puntualment publiquen les organitzacions internacionals que s’ocupen dels drets humans i demés collonades humanitàries diuen exactament el mateix; si de cas, se n’haurà agreujat el diagnòstic. Bartomeu no ho va precisar, però m’imagino que aquests “aspectes socials i polítics” a què es va referir són els morts de l’atemptat a Charlie Hebdo de fa dies o els caps tallats amb què ens sotragueja periòdicament l’Estat Islàmic a qui, segons tots els indicis, Qatar finança.

Jo crec que en la qüestió de Qatar la posició de Bartomeu, Faus i la resta de directius de la junta directiva actual no és ni cínica. Trobo se’ls entendria més bé si l’entomessin i expliquessin obertament i sincera que el que ells fan es posar-se una bena als ulls i xiular com ho fa el vent i que mentre amb un mà es tapen el nas (ep!, si és que ho fan talment així) amb l’altra agafen els diners perquè els necessiten i perquè no són els únics o, simplement, perquè els dóna la gana i ja els va bé així. “I què?”, hi podrien afegir.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s