Bartomeu no haurà d’avalar

Ni el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, ni cap dels seus directius hauran de presentar un aval per poder ser candidats a les eleccions avançades d’aquest any si en finalitzar el seu mandat presenten un resultat econòmic prou positiu, segons les fonts jurídiques consultades per aquest blog.

Dissabte, el periodista Xavier Garcia Luque va publicar a La Vanguardia una notícia segons la qual “la junta del Barça haurà d’avalar si dimiteix sense finalitzar el mandat”. La clau de la informació era la consideració de «mandats consecutius» requerits per la Llei de l’Esport de 15 d’octubre de 1990 que Bartomeu i els seus directius perdrien en el moment d’avançar les eleccions, segons els experts juristes consultats. L’argument quedava reforçat, segons les fonts citades pel diari, pel fet que el reial decret sobre societats anònimes esportives de juliol de 1999 estableix que l’exempció de l’aval s’entén sempre que «el president de la junta directiva ho sigui tot el mandat o bé que el seu successor n’hagi estat membre» i “és evident que l’actual directiva blaugrana no arribarà fins al final del mandat”, concloïa la informació.

Les fonts jurídiques consultades, que també han volgut preservar l’anonimat, han posat en dubte aquesta interpretació. Es tracta de tres persones que coneixen de manera profunda la legislació esportiva i els estatuts del FC Barcelona. No tenen vincles entre elles en l’actualitat i representen visions oposades en algun cas dins de l’univers barcelonista.

Els seus arguments es basen en els precedents electorals més immediats. Segons la seva interpretació, ni Bartomeu ni cap dels seus directius que són a la junta des del primer dia de mandat perdrien la condició de “continuistes” que els requereix la llei de l’esport perquè el seu mandat seria “consecutiu” ja que la constitució d’una junta gestora no els li llevaria. “Seria un cas semblant al que va succeir l’any 2006”, afirma un d’ells, quan un jutge va obligar a la convocatòria d’eleccions i es va constituir una junta gestora presidida per Xavier Sala i Martín. “Llavors, la Lliga de Futbol Professional (LFP) va emetre un informe en què eximia la candidatura de Joan Laporta d’haver de presentar un aval atès que la considerava continuista” del mandat anterior, explica.

Que Josep Maria Bartomeu o un altre directiu dels que va anar a la candidatura de Sandro Rosell rebin la consideració de continuistes també queda avalat per l’exemple de les eleccions del 2010. En aquells comicis, el candidat Jaume Ferrer no va haver d’avalar el 15 per cent del pressupost d’ingressos que estipula la llei de l’esport perquè la LFP, en el seu informe preceptiu, li va atorgar la consideració de continuista del mandat de Laporta.

«Tot el mandat»

Amb tot, les fonts consultades reconeixen que la clau serà la interpretació que un jutge pogués fer del terme «durant tot el mandat». Una de les fonts consultades explica que el legislador no es refereix en cap cas a la durada prevista, de l’1 de juliol de 2010 al 30 de juny de 2016, en el cas de Bartomeu, sinó al temps de mandat exercit efectivament, és a dir, “que el candidat ho hagi estat durant tot el temps de durada del mandat, al marge de si s’ha esgotat o no; no se’n beneficiaria un directiu que ho hagués estat parcialment, només durant una part del mandat”.

Una altra de les fonts consultades valida aquesta interpretació i hi afegeix que “la finalitat del decret és vincular la junta entrant amb els resultats econòmics de la junta sortint, per tant, no tindria sentit desvincular el tancament de l’exercici econòmic de la junta de Bartomeu de la seva candidatura o de la d’un dels seus directius només pel fet d’haver avançat les eleccions.”

L’exemple que corroboraria aquesta interpretació són les eleccions de l’any 2000. També van ser avançades per la dimissió del president Josep Lluís Núñez dos anys abans de la finalització del mandat. El candidat Joan Gaspart, pel fet d’haver estat directiu durant tota la presidència de Núñez, es va atribuir la condició de continuista de la junta sortint amb l’aval de l’informe de la LFP.

Tanmateix, les tres persones consultades han admès, com s’apuntava a la mateixa informació de La Vanguardia, que en cas de que algun soci o alguna de les candidatures presentés un recurs judicial “hi podria haver sarau si Bartomeu guanyés les eleccions sense haver presentat l’aval.” Primerament, perquè “un jutge pot acabar fent una interpretació pròpia i diferent” i, segonament, “perquè ja s’ha demostrat que el que diu la LFP és, com a mínim, discutible”, apunten.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s