Una Copa il·legal

L’últim acudit del govern espanyol en la seva croada contra el procés de transició nacional de Catalunya ha estat declarar il·legal la Copa del Tricentenari que aquest cap de setmana la selecció nacional catalana d’hoquei sobre patins ha disputat a Sant Sadurní d’Anoia, un quadrangular en què han pres part el Noia Freixenet i les seleccions de França i Suïssa. Sobretot els ha emprenyat que a la samarreta hi hagi el lema Catalans want to vote. Segons el president del Consejo Superior de Deportes (no fos cas que traduir-ho fos il·legal també), Miguel Cardenal, això és tractar els esportistes com a “pasquins”.

És probable que amb la llei a la mà, Cardenal tingui raó. Vull dir que la normativa espanyola no deu permetre que la selecció catalana pugui disputar un torneig amistós amb dues seleccions a qui els ve bé jugar-lo i que en tenen ganes. Com que és segur que si la Federació Catalana de Patinatge hagués seguit el conducte reglamentari hi hagués demanat permís a l’espanyola per a celebrar aquest torneig que s’emmarca dins dels actes del Tricentenari els l’haguessin denegat, ja ha fet bé el president Ramon Basiana de tirar pel dret.

Declarar il·legal un torneig que quatre equips volen jugar o qualificar de “pasquí” una samarreta que porta per lema Els catalans volem votar és tan absurd i dictatorial com declarar en una democràcia il·legal un referèndum. L’essència de la democràcia no són les lleis ni les constitucions, sinó la voluntat dels ciutadans expressada de manera lliure i democràtica. Cap dels jugadors catalans de la selecció catalana d’hoquei sobre patins s’ha posat la samarreta contra la seva voluntat, cosa que no podem dir el mateix de tots els seleccionats espanyols que estan obligats a anar-hi per llei o als qui, com el cas de la corredora Núria Picas, per exemple, se la pressiona perquè no pugi al pòdium amb una estelada.

Tot plegat passa quan a Escòcia una diputada del Partit Laborista dimiteix per haver publicat un tuit en què comparava el procés independentista escocès amb els nazis. Hi havia una manifestació d’independentistes escocesos davant de la BBC en protesta per la informació que estan fent i a Kathy Wiles, com que hi va veure nens, no se li va ocórrer una altra cosa que referir-se a les joventuts hitlerianes. La comparació amb el que ens van dit per la Via Catalana i els que ens diuen a diari, la constatació de què és un estat democràtic i de quin no ho és, és una raó de més per sortir d’Espanya cames ajudeu-me.

Fa trenta-sis anys va ser il·legal un festival de rock a Canet per culpa d’un cartell que també devia ser un “pasquín”, segons la vara de mesurar democràcia del govern espanyol. Aquest cap de setmana, ben entrada la nit, Jaume Sisa ha fet sortir aquell sol que fa trenta-sis anys no va poder sortir a Canet. Hi ha un altre sol que fa tres-cents anys que espera brillar de nit i de dia.

[Aquest article va sortir publicat a Nació Digital.cat el dilluns, 7 de juliol de 2014]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s