Estadístiques i futbol

L’ús de les estadístiques en el futbol no m’ha convençut mai, malgrat comprendre que, com va dir Jordi Álvaro, director de d’OPTA Sports, empresa acreditada per les lligues espanyola, anglesa i alemanya, que “és un mercat que no té retorn” en el transcurs de la II Conferència Ernest Lluch d’economia i futbol, aquest dimecres al vespre a la Sala Roma del Camp Nou, organitzada pel FC Barcelona i la Fundació Ernest Lluch. A més d’Álvaro hi van participar el Director tècnic del FC Barcelona, Andoni Zubizarreta, i el catedràtic d’economia de la universitat de Paderborn Bernd Frick i el responsable de l’Observatori de futbol del Centre internacional d’estudis de l’esport, Raffaele Poli.

No em convenç l’ús de les estadístiques per explicar el futbol per dos motius. En primer lloc, perquè poden distorsionar la realitat que acabes d’observar. Crec que són més fiables les sensacions que s’han tingut després d’un partit, quedin corroborades o no per les estadístiques.

I, en segon lloc, perquè en l’estadi actual, almenys, les estadístiques encara no són capaces d’interpretar amb prou exactitud el desenvolupament d’un partit de futbol com sí que ho han arribat a aconseguir en d’altres disciplines com el beisbol o el bàsquet.

En la conferència d’aquest dimecres es van posar en relleu totes aquestes contradiccions: l’esforç dels acadèmics per trobar en l’estudi de les dades estadístiques mètodes i patrons d’anàlisi fiables que determinin, en el cas de Frick i Poli, per exemple, el valor de mercat dels futbolistes i els equips, i el dels professionals per, en el cas d’Álvaro, disseccionar el joc i parametritzar-lo i, en el cas de Zubizarreta, convertir totes les dades rebudes en coneixement útil.

Al final, em vaig quedar amb la sensació que l’acadèmia és lluny encara de poder explicar el futbol a partir de les dades estadístiques i prou. De fet, no crec que ho aconsegueixi mentre les seves aproximacions siguin parcials perquè, com va argumentar Zubizarreta, “si només analitzem les parts, no en comprendrem la complexitat”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s