Pau social al Barça: però a quin preu?

La dimissió de Sandro Rosell ha motivat que aquests darrers dies es parli de recuperar la pau social al FC Barcelona. El vicepresident institucional, Carles Vilarrubí, va reconèixer que no havien aconseguit el seu propòsit d’unir el barcelonisme. Al contrari, durant la presidència de Rosell la fractura s’ha agreujat. L’acció de responsabilitat contra l’expresident Joan Laporta i els seus darrers directius aprovada per l’Assemblea de compromissaris en va ser el detonant. Ara es parla de retirar-la. L’exdirectiu Albert Perrín ha dit aquesta setmana que hi ha negociacions entre la directiva actual i l’anterior per fer-ho i que l’arribada de Josep Maria Bartomeu a la presidència ho podria facilitar.

També el soci Jordi Cases, promotor de la demanda contra Sandro Rosell pel cas Neymar, està parlant amb la Junta directiva de Bartomeu de retirar-la, per bé que podria seguir endavant si el fiscal decideix mantenir-la. Però seria un gest de reconciliació, sens dubte. Ara bé, quan semblava que s’havien posat d’acord i que la retirada era qüestió d’hores, les converses es van entrebancar. El cas Neymar és diferent però també ha contribuït a enterbolir la convivència al club perquè des del primer dia s’ha especulat sobre qui hi podia haver al darrera de Jordi Cases i amb quines intencions segones havia demandat Rosell.

Per tant, és indubtable que la retirada d’una i altra contribuiran a pacificar el club. Ara: la qüestió és quin preu s’haurà de pagar?

En el cas de la demanda de Jordi Cases, l’objectiu de saber quant havia costat Neymar i en concepte de què i a qui s’havia pagat quant, poc o molt, s’ha sabut. Per tant, retirar-la ara no perjudicarà la veritat.

En canvi, l’acció de responsabilitat és un cas força més complex. El jutge José Manuel Martínez Borrego, del jutjat de primera instància número 39 de Barcelona, ha fixat la vista per al 15 de setembre. No obstant, molt abans, a mitjans de la setmana que ve, probablement, sabrem si ha decidit ampliar-la a tots els directius que van ser a la Junta directiva del FC Barcelona entre el 2003 i el 2010.

Si ho fes, es podria donar la circumstància que cinc directius (Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu, Jordi Moix, Jordi Monés i Javier Faus) de la Junta que va impulsar l’acció de responsabilitat hi acabessin involucrats. Dit d’una altra manera, el FC Barcelona estaria demandant al seu actual president i als seus dos últims presidents i al gruix dels seus directius i exdirectius darrers.

Seria una situació estranya, però tindria lògica. Perquè si la base de la demanda són els 63 milions d’euros de pèrdues del primer any, aquell que només va durar 8 dies, la responsabilitat s’hauria d’imputar o bé als directius del primer mandat, o bé a tots els dels dos mandats. Encara més tenint en compte que aquelles pèrdues es corresponen a la devaluació de la plantilla heretada i que es va justificar als auditors amb un informe firmat pel vicepresident esportiu, Sandro Rosell, i el secretari tècnic, Txiki Begiristain.

Ara: també és veritat que seria una situació inassumible per al club. Probablement, aquest és l’argument de més força per a propiciar una entesa entre els demandants i els demandats, o entre demandats i prou, per retirar l’acció civil de responsabilitat. Que el judici no s’hagi de veure fins al 15 de setembre els dóna prou temps.

Dissabte, l’exvicepresident Alfons Godall va piular que “sols serà possible un acord que no sigui l’indult del culpable sinó el reconeixement que no hi ha pèrdues i tots hem estat partícips”. Té raó.

Tanmateix, si bé el reconeixement ampli que demana Godall serviria per satisfer-los i acabar amb un dels episodis més ignominiosos de la història del club, em penso que per a una veritable reconciliació i sutura total i definitiva de la fractura social caldria arribar a saber la veritat de tot el què ha succeït els darrers anys, vull dir qui ha fet què i per què. Però, sóc conscient que les probabilitats d’un acte de despullament, valentia i generositat com el que caldria són ínfimes, per no dir nul·les.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s