La llicència única: atac col·lectiu, perjudici individual

L’enrenou institucional al FC Barcelona de la darrera setmana m’ha fet ajornar el comentari que volia fer sobre l’acord del govern espanyol d’aprovar una llicència esportiva única. Trobo que és una decisió que causarà un perjudici brutal. Respon a la manera de fer del govern del Partit Popular. L’objectiu declarat és eliminar les duplicitats administratives, la unitat de mercat (espanyol, és clar) i l’estalvi. L’encobert és escanyar les federacions autonòmiques, buidar-les de capacitat de decisió i convertir-les en simples finestretes d’atenció a l’usuari.

Ara: al marge de les lectures polítiques que se’n puguin fer, de la càrrega ideològica i espanyolista de la norma, del retrocés que suposa tornar a organitzar l’esport des de dalt i no des de la base, el que és més greu és el perjudici que aquesta llicència única tindrà en termes individuals.

Segons la modificació que s’ha fet de la llei de l’esport de 1990, que s’haurà de desenvolupar amb un reglament, les llicències les continuaran expedint les federacions autonòmiques, però les federacions espanyoles tindran dret a cobrar una quota “en compensació per les seves competències” que, òbviament, establirà l’assemblea de cada federació espanyola. Cada federació espanyola decidirà quant es cobra per llicència i quants diners traspassa a l’autonòmica perquè pugui fer front a les seves despeses.

El perjudici prové del fet que la majoria d’esportistes populars només participen en competicions territorials, fet que converteix en absurd i car treure’s la llicència de la federació espanyola, com ho seria treure’s l’europea o la internacional. De fet, treure’s una llicència federativa ja és un punt excessiu quan l’únic que es vol és competir ocasionalment; només la compensa un nombre determinat de competicions o si la intenció és seguir un circuit o participar en els campionats oficials.

Penso que una sortida per a les federacions autonòmiques i una solució per a pal·liar el perjudici que pot causar la llicència única és promoure i facilitar la llicència de dia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s