La legitimitat de Josep Maria Bartomeu

Josep Maria Bartomeu està tan legitimat per accedir a la presidència del FC Barcelona en substitució del dimitit Sandro Rosell que els Estatuts del club no li exigeixen que se sotmeti a la ratificació de l’Assemblea de socis compromissaris. Com a vicepresident primer li corresponia substituir al president i està legitimat per esgotar el mandat pel qual va ser escollit i que finalitza el 30 de juny de 2016. Ara: una cosa és la legitimitat estatutària i una altra la legitimitat social.

En general, la legitimitat de les autoritats, del president i la Junta directiva en aquest cas, procedeix de tres fonts primàries, segons la doctrina política clàssica: la primera és ideològica i fa referència a la convicció del dret que tenen a manar; la segona és estructural i fa referència al procediment pel qual han accedit al poder; i la tercera es basa en les qualitats personals, és a dir, fa referència al carisma i als mèrits dels dirigents.

És clar que Josep Maria Bartomeu compleix les dues primeres fonts de legitimació: té dret a manar i el procediment pel qual ha accedit a la presidència és estatutàriament impecable. Pel que fa la tercera font, Bartomeu se l’haurà de guanyar amb l’exercici del seu mandat. No és una font menor. Al contrari, amb la influència creixent de les xarxes socials i la capacitat d’actuar dels ciutadans, dels socis culers pel que fa el cas, i la presa de consciència de la força que tenen, aquesta font de legitimació adquireix un paper preponderant i converteix l’exercici del poder en un plebiscit gairebé diari.

A l’horitzó més immediat, Bartomeu té una ocasió propícia per reforçar-se. Penso amb el referèndum sobre el futur del Camp Nou que, es vulgui o no es vulgui, sigui més adient o menys, es convertirà en un plebiscit sobre la seva presidència. Si no se’n surt i en els propers mesos no obté la legitimació social que precisa, perquè amb la que emana de les urnes i els Estatuts no en té prou, la sortida més adequada serà la convocatòria d’eleccions anticipades a finals de la temporada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s