De l’estupidesa humana

Deunidó també quina una en tenen organitzada a França. Amb un sarau n’apaguen un altre, com aquell qui encén una cigarreta amb la que s’acaba de fumar. Un gest que sempre m’ha fascinat, per fins a quin grau d’addicció es pot arribar a sofrir. I, si fa no fa, els francesos acaren des dels mateixos paràmetres el comportament de les societats occidentals.

Això de l’afer del primer ministre François Hollande, de què en va haver de parlar el mateix dia en què anunciava una retallada de 50.000 milions d’euros, és ben significatiu perquè ha demostrat que hi ha qüestions que són importants i transcendents i d’altres, simplement, que importen a la gent. Que Hollande reconegui el seu fracàs de corregir la deriva econòmica i d’erigir-se com a alternativa a l’austeritat alemanya i la prepotència dels mercats financers, no aguanta l’interès d’un bon embolic de faldilles.

Aquest escàndol ha servit per tapar el precedent protagonitzat pel còmic Dieudonné M’bala M’bala, francès de pare camerunès i que es va fer famós als anys 1990 fent duet amb el còmic jueu Elie Semoun. Però, el duet es va trencar i l’any 2003 Dieudonné va ser acusat d’antisemita perquè va aparèixer disfressat de jueu ultraortodox, amb la cara tapada amb un passamuntanyes i vestit amb un uniforme militar i fent una crida als joves de les barriades de les ciutats franceses a unir-se a l’eix del bé nord-americà – sionista i acabant amb una salutació nazi i el crit Israel – Heil! I ara s’ha empescat una altra salutació nazi, una versió que ha anomenat quenelle, que resulta ser un tipus de croqueta, que es fa amb el braç cap avall.

El govern francès ha prohibit l’espectacle de Dieudonné amb la qual cosa encara se n’ha parlat més.

Tots aquests escàndols, vull dir l’afer d’Hollande i la quenelle, la manera de reaccionar-hi i la notorietat mediàtica que assoleixen serien insòlites en una societat educada i conscient de les qüestions que són transcendents i valuoses individualment i col·lectiva, de manera que ens ho hem de prendre com una mostra de la inexorabilitat de l’estupidesa humana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s