La dictadura dels partits democràtics

Sembla mentida que a aquestes alçades els partits polítics democràtics tinguin comportaments tan poc coherents amb la realitat social i tan poc democràtics com els que tenen aquests dies el PP i el PSC i pretenguin obligar els seus diputats a votar en un sentit en què no estan d’acord. És clar, el mateix problema el tenen aquests diputats, que no s’entén què hi fan en uns partits que no els deixen actuar lliurement.

Els casos a què em refereixo són els de la llei de l’avortament que impulsa el govern espanyol i la petició que farà el Parlament dijous per obtenir la transferència de la competència per organitzar el referèndum sobre la independència. No són qüestions intranscendents, ni individualment, ni col·lectiva.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va muntar un trobada per aturar les dissensions internes i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, s’ha reunit amb cadascun dels diputats del partit per advertir-los de les conseqüències de no votar segons la consigna de la direcció. I llegeixo a La Vanguardia que expulsaran els diputats que no votin en contra de la consulta. Ho trobo inconcebible.

Ja comprenc que en els partits hi ha d’haver una certa disciplina, que hi ha una ideologia, un programa electoral i unes directrius que s’han de seguir, que no poden ser un campi qui pugui. Però, la disciplina i la coherència programàtica i d’acció no pot esdevenir una dictadura. Aquests comportaments, avui no s’adiuen amb el tarannà general de la societat. Els governats cada vegada tenen més consciència de la seva força i capacitats de mobilitzar-se, organitzar-se i actuar amb les noves eines comunicatives de què disposen per defensar-se de les decisions dels governants que creuen injustes o inoportunes. Com passa a Burgos, amb unes obres públiques. O ha passat a Barcelona, amb els preus del transport.

Sembla mentida que els partits no ho copsin i s’entestin a imposar polítiques i posicionaments sense convèncer. O no ho comprenen, o ja no poden evolucionar; no sé pas què és més dramàtic.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s