Pastanagues contra el sistema

Llegeixo que les pastanagues contra l’IVA cultural de Bescanó són un exemple per a Nova York. Resulta que els responsables del Teatre de Bescanó  han estat convidats a participar en el congrés de l’Associació Internacional per a les Arts Escèniques de Nova York que en la seva 66ena edició té com a lema Imaginant una nova economia per a les arts. Hi anirà el seu director, Quim Marcè, que el dia 15 de gener hi pronunciarà la conferència Noves eines per a un nou món.

Fa dos anys, el novembre de 2012, el Teatre de Bescanó va sorprendre els espectadors amb una iniciativa per saltar-se l’increment de l’IVA al 21 per cent i, alhora, protestar d’una manera original i, pel que es veu, eficaç perquè se n’han fet ressò a Nova York. Consistia en vendre un menat de pastanagues, amb un IVA del 4 per cent i, com a obsequi, regalar una entrada per a la funció de l’obra Suïcides, de la companyia PocaCosa Teatre.

La pensada va ser original i eficaç, però ja es veu que no és cap solució. Un teatre no pot vendre pastanagues i regalar entrades i hisenda ho té fàcil per evitar que es repeteixin i es multipliquin idees semblants. Segur que els acabaria surtin car el desafiament, com els del no vull pagar dels peatges catalans. El sistema té prou força i instruments per blindar-se. Si molt li convé protegir les elèctriques, per exemple, és capaç de privatitzar el sol i el vent i així evitar que els particulars puguin desconnectar-se i abastir-se d’energia amb plaques solars i molins.

Tanmateix, la iniciativa del Teatre de Bescanó té el valor de posar en relleu el mal lleig de les democràcies occidentals: la separació de poders és inexistent, des de l’executiu al mediàtic, i les institucions han quedat segrestades pels poders econòmics i financers. És clar, dit a l’engròs, perquè sempre hi ha comportaments que contradiuen l’afirmació però que no neguen la major. Vol dir que els individus s’han d’espavilar i buscar solucions i adoptar una actitud de rebel·lia que qüestioni el sistema, primer, i que el canviï, finalment.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s