Qüestió de competitivitat

Que la Lliga espanyola hagi parat durant quinze dies ha permès posar el focus futbolístic a la Premier League, que no s’atura per Nadal i que, al contrari, fa jugar els seus equips tant com pot. I vet aquí que ens hem adonat que la lliga anglesa és competitiva altament, molt més que no pas l’espanyola. A bona hora ho descobrim!, malgrat que és una apreciació que s’ha de matisar perquè no ho és tant com ens ho sembla aquesta temporada.

Prudentment, a la Lliga espanyola han deixat d’anomenar-la de “les estrelles”, per bé que l’aparat propagandístic no perd mai l’oportunitat d’inflar el globus amb l’aire que més li escaigui. Per exemple, enguany. Com que l’Atlètic de Madrid resisteix l’estrebada del FC Barcelona i a una jornada d’acabar la primera volta li comparteix el liderat, ara propaguen que el campionat espanyol ha recuperat la competitivitat perduda.

La competitivitat dels campionats s’ha convertit en objecte d’estudi a les universitats. Hi ha diversos mètodes per a mesurar-la, sense que se n’hagi imposat cap. Jo crec que una de vàlida és fixar-se en dos paràmetres, almenys, i sempre agafar un període d’anys prou llarg i significatiu: primer, cal discriminar quants equips l’han guanyat i, segon, el nombre de punts de diferència que assoleix el campió respecte del darrer classificat per a les competicions europees.

Si aquests paràmetres són vàlids, i jo crec que ho són, trobaríem que en els darrers deu anys les cinc grans lligues europees han tingut la meitat de les vegades almenys un únic campió: Manchester United (5), FC Barcelona (6), Inter (5), Bayern de Munic (5) i Olympique de Lió (5) –en el cas de França, la davallada de l’equip lionès ha obert un interregne que, pel que sembla, podrà ocupar el PSG-; i, pel que fa la diferència de punts, llevat del campionat anglès, no ha parat d’augmentar en totes cinc. Ara: és veritat que en la temporada en curs la diferència de competitivitat entre la Lliga i la Premier és espectacular: entre el primer i el sisè classificat hi ha 20 punts al campionat espanyol i 8 punts a l’anglès.

La raó de la poca competitivitat general és el salt en els ingressos que han fet els equips principals de les cinc grans lligues en els darrers deu-quinze anys, sense que sigui cert l’argument del repartiment dels drets de televisió perquè en totes les lligues, tret de l’espanyola, estan col·lectivitzats i hi passa tres quarts del mateix. Per cert, el FC Barcelona ha guanyat l’Elx (4-0), en el partit del Sant Tornem-hi; la Lliga es reprèn dissabte a les 20.00 del vespre al Calderón.

[Aquest article va sortir publicat a Nació Digital.cat, diumenge 5 de gener de 2014]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s