Solidaritats i obscenitats

D’ençà de l’ensulsiada econòmica que ens estaborneix, és habitual escoltar comentaris en el sentit que aquesta crisi ens permet veure i el millor i el pitjor de les persones i la societat. Avui ho he tornat a sentir arran del cas d’aquest matrimoni de Manresa que havent-se quedat sense feina i amb un fill acabat de néixer en un residència per a persones sense recursos, un empresari els ha cedit un forn amb una rebotiga on treballar i estar-se.

Les mostres de solidaritat són constants. Si no és amb motiu de La Marató de TV3 és per una campanya de recollida d’aliments o per destinar unes hores i uns recursos en un menjador social o per cuidar i fer companyia a persones que ho necessiten. Això el que se sap perquè més important i decisiva és la xarxa familiar i d’amics que aixopluguen i es fan càrrec de les persones del seu entorn que es queden sense feina i sense recursos.

Catalunya és un país de mena solidària. Sense un Estat al darrera per cobrir les necessitats socials bàsiques, durant els segles XIX i XX va crear una nòmina llarga d’associacions, entitats, mútues i quantes iniciatives calgués per fer de coixí, amb la qual cosa també es desmentia la llufa de l’individualisme que s’havia penjat al català. Les mostres de solidaritat d’avui en són hereves i continuadores.

Totes aquestes iniciatives són lloables i són sempre necessàries, per bé que haurien de ser menys intenses i menors. De pobres i persones necessitades, sempre n’hi haurà i està bé que les societats siguin capaces de generar moviments solidaris sense esperar a què l’administració ho resolgui.

Però, per això mateix resulta tan obscè veure com aquests dies els dirigents polítics i empresarials treuen pit i s’inflen com a paons en zel cada vegada que ens poden anunciar que un qualsevol índex ha canviat de tendència i ara ja remunta i consolida la recuperació, com si les il·lusions i el patiment de les persones es poguessin enquibir en un signe positiu o negatiu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s