L’espiral del soroll (bis)

Fa temps vaig escoltar unes opinions que comparaven la situació política i social actuals amb la dels anys de la República previs al cop d’estat franquista. Era a l’inici del procés de transició nacional i les expressaven persones que per edat i circumstàncies familiars havien viscut i patit molt directament aquella ensulsiada. No crec que siguin períodes comparables. De la mateixa manera que tampoc són equiparables l’Alemanya dels anys vint i trenta del segle passat que desemboca en el nazisme amb la Catalunya que ha virat cap a l’independentisme. Qualsevol paral·lelisme és arriscat sempre, però n’hi ha que són tan absurds, que sembla mentida que els puguin fer segons quins intel·lectuals, sinó és que busquen quadrar una tesi prèviament conclosa. Tanmateix, l’anàlisi científica i acadèmica formula primer les hipòtesis i després n’extreu les tesis, no pas a l’inrevés.

Les transformacions que s’han operat des de llavors són múltiples i formidables. Començaríem i no acabaríem si les volguessin enumerar, ni que fos sumàriament. Amb tot, em penso que n’hi ha una de crucial, que li atorga a l’actual moment el caràcter de revolució cultural en el sentit ampli del terme, tot i que pel fet de ser-hi de ple no tinguem prou perspectiva per a copsar-ne l’abast. Però hi ha signes que ho fan prou evident. Les revolucions culturals han anat precedides d’un canvi tecnològic d’envergadura. Les tecnologies de la informació i la comunicació, amb Internet i la banda ampla, és el canvi tecnològic que causa la revolució cultural que estem vivint i afecta la manera de relacionar-nos i organitzar-nos.

La influència de les xarxes socials n’és una conseqüència. Ja se’n parla com al cinquè poder. No obstant, vist que els poders legislatiu, judicial i mediàtic estan sotmesos o condicionats per l’executiu, almenys a l’Estat espanyol, és probable que en els seus efectes aquest poder de les xarxes tinguin una prevalença força superior. I és clar que tant a la Segona República com a l’Alemanya d’entreguerres, les xarxes socials que existien eren jeràrquiques i unívoques, els missatges anaven de dalt a baix, de forma que manipular els comportaments i fer passar bou per bèstia grossa era menys complicat que no pas ara fer passar independentisme per nazisme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s