Catalunya fora de la UE? Au va!

El president del govern, Artur Mas, va dir dijous en una entrevista amb el diari italià La Reppublica que “he considerat que en un moment inicial, entre el referèndum i la proclamació d’independència, podríem quedar-nos fora d’Europa. No de l’euro, de la Unió. Seria una llàstima, perquè nosaltres volem seguir a la UE” i que “seria necessari trobar un règim transitori per evitar-nos l’expulsió de la UE. De tota manera, demanarem reingressar-hi. Nosaltres volem ser a l’euro, a la Unió, a Schengen i a l’OTAN”. Aquesta declaració ha estat acollida amb la trompeteria que fa el cas per l’unionisme.

No obstant, més que en la literalitat de la constatació del problema, si és que n’hi ha algun que no hi fos, és que la qüestió de la UE no s’hagi acarat amb el rigor, la transparència i la serenitat que calien per part del govern i l’independentisme i que hagin deixat que es converteixi en una mena de tema tabú, d’aquests que més val no parlar-ne gaire no fos cas… i, en conseqüència, que hagi esdevingut un argument formidable per a la campanya del no i de la por.

El corresponsal a Londres de El Punt Avui+, Quim Aranda, en una anàlisi titulada Un estrany silenci, reproduïa aquest diumenge la resposta que el portaveu de la campanya del Yes, Scotland li havia adreçat: “(…) Pel que fa a l’adhesió a la UE si guanya el sí, és molt clar que Escòcia en continuarà sent membre. Si guanya el vot afirmatiu el setembre vinent, hi haurà un període d’uns divuit mesos abans que Escòcia esdevingui una nació independent. Fins i tot, assessors jurídics del govern del Regne Unit han assegurat que hi ha prou temps per negociar els termes de la continuïtat d’Escòcia com a membre de la Unió Europea”.

Jo no veig quina incompatibilitat hi ha entre la declaració del president català i la del portaveu de la campanya pel sí a l referèndum escocès.

Perquè trobo obvi que, donant per bo que el referèndum sobre la independència de Catalunya es farà amb la pregunta i en la data proposades, l’endemà del 9 de novembre que ve, encara que el doble sí hagi guanyat amb una majoria absoluta, els catalans seguirem sent tan espanyols com ho érem abans d’anar a les urnes i afirmar-nos dues vegades. Perquè el que haurem fet és manar al govern que negociï amb el govern espanyol la separació i amb la comunitat internacional el reconeixement de Catalunya com a Estat independent i les condicions de permanència en tots els organismes i institucions de què ja forma par en tant que territori de l’Estat espanyol i l’ingrés en aquelles que es consideri oportú. Perquè ser una nació independent vol dir precisament això, fixar en quins termes i límits se n’és respecte de països tercers i quin marc jurídic regula les relacions amb la comunitat internacional.

La independència de Catalunya, formalitzada amb una proclamació solemne i oficial pel Parlament, arribarà al final de tot aquest procés negociador que els escocesos han calculat en un any i mig, però que podria anar-se’n a dos o tres anys ben bons en el cas català, donat que s’haurà de tractar amb un govern que no deixa fer ni una consulta. En tot cas, serà un temps suficient per negociar la separació d’Espanya i, alhora, el reingrés a la UE com a nou Estat membre.

I és que el sentit comú ens ha de fer veure que, bo i reconeixement que la capacitat d’emmerdar de la política és proverbial, ara és més complicat desfer la troca de les relacions entre Catalunya i la UE que no pas adequar-les a la nova realitat d’una Catalunya independent, tant per la situació geostratègica de Catalunya, amb un aeroport i uns ports que són porta privilegiada i natural d’accés a Europa de mercaderies i persones, com per la integració del teixit empresarial i comercial català a l’economia europea i mundial, amb una presència nombrosa i notable de multinacionals i inversors estrangers. Hi ha camins que no es poden desfer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s