De les enquestes i la pregunta

Des que se sap la data i la pregunta/es del referèndum sobre la independència de Catalunya, han sortit dues enquestes que qüestionen la victòria del sí. La primera va ser la de El Periódico, que apuntava un resultat d’un 44,1 per cent a favor de la independència i un 36,2 per cent en contra; la segona l’ha publicada aquest diumenge La Vanguardia, amb un empat entre el sí i el no al 45 per cent. Bé, encara n’hi ha hagut una tercera, que va fer El Mundo, en què els partidaris del sí no arribaven al 40 per cent.

En les enquestes dels diaris catalans, el sí guanya les dues preguntes: la primera amb una mica més del 50 per cent del vots (56 per cent la de La Vanguardia i 52,3 per cent la de El Periódico) i de manera abassegadora la segona (80 per cent la de la La Vanguardia i 84,3 per cent la de El Periódico). Però, és en el moment de transformar els percentatges de la segona votació respecte del total dels vots emesos quan el sí a la independència es redueix a un 45 per cent, aproximadament.

Abans de saber-se la data i la pregunta/es del referèndum, la majoria d’enquestes havien assenyalat que el sí el guanyaria de manera clara. Ara, els sondatges de El Periódico i La Vanguardia ho posen en entredit. El digital Vilaweb explicava ahir que una de les causes era que en el sondeig de El Periódico els indecisos (17,3 per cent) els comptaven com a participació, és a dir, com si haguessin votat amb la qual cosa es “canvia el sentit lògic del resultat”. Sense els indecisos, el sí guanyaria amb un 55,88 per cent.

És clar que les enquestes no són ni innòcues, ni innocents perquè tenen influència, precisament, per a decantar el vot dels indecisos; no obstant, ara mateix, amb tantes coses com han de passar, si bé no són irrellevants, sí que resulten relatives.

Ara: trobo que aquestes enquestes demostren dues coses almenys, no pas positives per als partidaris de la independència. Primera, que la solució de les dues preguntes, o d’una pregunta encadenada, pot haver servit certament per evitar que UDC i ICV se’n despengessin, però no és òptima, ni adequada. Hi ha qui ho ha resumit que el president Mas havia aconseguit la quadratura del cercle! Potser sí, però és que resulta que els cercles no són quadrats sinó rodons i aquesta pregunta/es no n’és, de rodona.

I la segona és que, a més, si els càlculs que fan els dos diaris catalans són correctes i el sí, tot i guanyar les dues preguntes no assoleix la majoria dels vots emesos, contradient el resultat de la pregunta directa que fins ara havien detectat d’altres enquestes (la del CEO, per exemple), la solució haurà servit per a unir el partits, però per a dividir els partidaris de la independència si a una part se li dóna l’oportunitat de pronunciar-se per un sí, però no, que equival a quedar-se tal com estem, agafats a una Catalunya Estat que no sabrà ni què vol dir, ni per a què li servirà davant l’ofensiva recentralitzadora de l’Espanya Estat, que sí que sap què és i per a què li serveix.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s