Lectures partidistes

Potser perquè no he estat mai a les trinxeres de l’anàlisi política no acabo d’entendre segons quins debats i quines lectures actuals. Per exemple, no acabo de comprendre per què s’argumenta que ERC no entra al Govern per no patir el desgast de manar en l’actual context de penúria i asfíxia econòmica i, així, seguir creixent en les enquestes i garantir-se la victòria a les properes eleccions, quan siguin. No dic que ERC no es captingui de tal manera, confesso que no comprenc, ni tan sols que ho estigués fent. Perquè a mi em fa l’efecte que la partida que estem jugant, de la independència de Catalunya, és tan difícil i transcendent que predir un qualsevol resultat electoral (o de la naturalesa política que sigui) a curt termini, fins i tot, és fer política ficció, o gairebé.

És indiscutible que ERC ha avançat CiU en les intencions de vot dels catalans en unes properes eleccions catalanes, segons detecten totes les enquestes que s’han fet darrerament, i que aquest avançament es deu a factors diversos, difícils d’acotar, com el desgast d’haver de fer polítiques socials restrictives, efectivament, però també la fermesa i la claredat a l’hora de posicionar-se en la qüestió de la independència de Catalunya quan el debat es polaritza en un sí o un no.

Tanmateix, entenc que si bé aquests sondatges reflecteixen l’estat d’opinió actual, com una fotografia que congela un gest sense revelar-ne la continuació, no avança de manera concloent què votaran els catalans quan siguin cridats a les urnes. Perquè, més enllà de l’anàlisi o de la voluntat amb què podem resoldre les incògnites que el procés de transició nacional ens planteja, em sembla indiscutible que a hores d’ara no podem saber en quines condicions es celebraran les pròximes eleccions, si seran plebiscitàries o constituents, avançades o per esgotament de la legislatura, ni tampoc quin comportament, quins encerts i errors, cometran els  seus líders els mesos que vénen.

Això sí: Que ERC no formi part del Govern té al meu entendre un avantatge i, alhora, un inconvenient i és que priva que el cap de l’oposició sigui Pere Navarro, del PSC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s