Independència: Dues preguntes, tres respostes

L’acord a què han arribat CiU, ERC, ICV i CUP per la convocatòria d’un referèndum sobre la independència de Catalunya el 9 de novembre de 2014 és altament positiu per totes les consideracions que s’estan enumerant des de migdia i que els portaveus dels partits ja han ponderat en el moment de presentar-lo: perquè el procés avança, per la unitat i la fermesa que es demostra, perquè es fixa un nou marc de debat, amb tota la força simbòlica que té la formulació d’una pregunta i la fixació d’una data concreta, etcètera.

Ara: tècnicament, l’enunciat de la pregunta, amb una doble formulació (“Vol que Catalunya esdevingui un Estat?, i, en cas afirmatiu, Vol que sigui independent?), no compleix les tres condicions que qualsevol referèndum ha de tenir: és inclusiva i és clara, efectivament, però no permet una resposta binària, doncs es podrà respondre amb un , un no i un sí, però no.

Amb un o un no, la qüestió subjacent de la independència de Catalunya quedarà resolta en un sentit o altre, però si la posició majoritària és la de , però no, la situació del país quedarà exactament igual com està ara, amb la força moral i democràtica d’un rebuig expressat a les urnes i no només al carrer, però sense capacitat de portar l’estat a negociar un marc nou de relació. Al contrari, el més probable és que tant el PP com el PSOE llegissin el resultat com un no i prosseguissin la seva política recentralitzadora de manera implacable.

Altra cosa és que l’acord a què s’ha arribat sigui el punt de màxima entesa a què es podia aspirar i que, efectivament, els partidaris de la independència tinguin al davant una possibilitat d’aconseguir-la que era impensable tot just fa un parell d’anys. Tenir una data a l’horitzó i una pregunta clara situa el debat en un estadi nou i el conflicte amb el govern espanyol en el terreny del llautó democràtic de cadascú. Perquè en una democràcia, un referèndum no pot ser mai il·legal: doncs consultar la població per a dirimir les raons que sorgeixen n’és la seva essència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s