Neymar: efectes col·laterals

El fitxatge de Neymar va ser un encert. Ras i curt: és una icona futbolística de primera magnitud i ha incrementat la qualitat de la plantilla blaugrana. Ara: també ha causat tensions, que no per benvingudes s’han de menystenir: ha tret protagonisme a Messi, al voltant del qual s’havia fet i desfet el Barça de les darreres temporades, i ha desplaçat Iniesta al mig del camp i, de retruc, ha complicat l’alineació de Cesc i Xavi.

Tanmateix, la denúncia presentada pel soci Jordi Cases a l’Audiència Nacional contra el president Sandro Rosell d’apropiació indeguda de 40 milions d’euros del fitxatge “per distracció de diners”, ha posat en relleu tres efectes col·laterals més.

Oficialment, el futbolista brasiler li va costar al FC Barcelona uns 74 milions d’euros, aproximadament: 17,1 milions per drets federatius pagats al Santos, 40 milions per drets de negociació pagats a la societat Neymar & Neymar, del pare i el fill, 7,9 milions en concepte de drets sobre dos futbolistes del planter del club brasiler i 9 milions per dos amistosos, un al Brasil i un altre al Camp Nou.

La denúncia de Cases incideix en els tres conflictes que ha causat el pagament de Neymar pels conceptes esmentats.

El primer, el que el Santos té amb les dues empreses que també tenien drets de Neymar i als quals se’ls ha pagat en funció dels 17,1 milions cobrats pel Santos i no pas per la quantitat total.

Segon, amb la fiscalitat espanyola perquè s’hauran de definir en què consisteixen exactament aquests drets de negociació, segons va dir Rosell fa poc, si són drets federatius com els que tenia el Santos, o bé és una comissió, com també va dir Rosell una de les primeres vegades en què en va parlar, circumstància que d’entrada sembla anòmala, doncs una comissió no pot ser mai més alta que el cost del bé adquirit.

I tercer, de més incidència en el dia a dia de l’equip, el que aquests 40 milions per a N&N fan és convertir el futbolista brasiler en el jugador més ben pagat de la plantilla blaugrana, cosa que per força ha de crear tensions amb Messi, encara que just faci mig any de la renovació del seu contracte, i amb Iniesta, amb qui el club negocia noves condicions contractuals.

En un vestidor professional tot se sap i les jerarquies són sagrades i els qui l’integren esperen que les diferències salarials i de tracte es justifiquin al terreny de joc i en els moments delicats. Quan els equilibris es trenquen i les expectatives no es compleixen, les conseqüències són immediates, encara que no siguin evidents.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s