Les quatre de Messi

La concessió a Leo Messi de la Pilota d’Or 2012, la quarta consecutiva que obté, dóna per fer i, de fet, ja s’han fet multitud d’anàlisis i consideracions sobre el valor i el significat que poden tenir per al futbol. D’entre totes, em quedo amb dues lectures, una de tipus individual i una altra de col·lectiva.

Individualment, som davant d’un fenomen històric de l’envergadura de Di Stéfano i Pelé, probablement. Ara no em refereixo a la qualitat tècnica individual estrictament sinó a la seva incidència en un equip i en una època. Vull dir que en la llista s’hi hauria d’afegir Johan Cruyff i Diego Armando Maradona però que si no ho faig és perquè em penso que aquests dos futbolistes, pel fet de no haver desenvolupat la seva carrera en un únic club la seva hegemonia en un període determinat no és tan rotunda i completa. Messi, com Pelé i Di Stéfano, han estat els millors futbolistes en un moment concret i, a més, i a diferència de Cruyff i Maradona, han fet que els seus equips siguin també hegemònics; és clar que a Messi li queda l’assignatura de la selecció argentina, però tot just té 25 anys, és a mig camí de la carrera futbolística que pot completar si res no el fa tòrcer.

I col·lectivament, més enllà de la incidència futbolística que dic de Messi sobre el FC Barcelona, trobo que no es pot perdre de vista el sanejament esportiu, econòmic i social, institucional en conjunt, del club que li ha donat un entorn favorable per al seu creixement i lluïment. A partir del 2003, el FC Barcelona s’ha enfortit en tots els terrenys. Uns anys abans, havia perdut futbolistes de la talla de Figo i Ronaldo, com Maradona una mica abans. Per moltes raons, però també econòmiques, perquè el club no tenia la musculatura suficient per competir en el mercat de fitxatges amb els grans clubs europeus. I des de llavors sí. Era un moment decisiu, de globalització dels clubs de futbol. El FC Barcelona va saber reaccionar, es podia haver quedat a l’andana mirant, però va pujar al tren en plena marxa i aquell salt ha fet que es pugui mantenir l’equip que té.

Crec que a l’hora a de valorar les quatre Pilotes d’Or de Messi, i totes les que previsiblement guanyarà si tot va com sembla que ha d’anar, aquests aspectes s’han de tenir en compte perquè en completen la comprensió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s