Qui es va equivocar: les enquestes o els votants?

Els resultats electorals de diumenge no es van assemblar gens als que havien predit les enquestes de tot just feia una setmana i ben poc a la que va donar TV3 i Catalunya Ràdio en tancar-se les urnes, de manera que tothom ha conclòs que les enquestes la van malencertar totalment i incomprensible. Tanmateix, bé podria ser ben bé al revés: que fossin els electors els qui van equivocar-se en el moment de votar i no pas en el de ser sondejats. Sembla un estirabot i ho és en part.

L’enquesta que més crítiques ha generat és la del CEO del 7 de novembre que va predir una majoria absoluta per a CiU d’entre 69 i 71 escons. La desviació respecte la realitat del 25N és tremenda. Al PSC li augurava un enfonsament total (15 escons), a ERC i a C’s un creixement moderat (14 i 6 escons, respectivament) i a ICV que es quedaria com estava (10 escons). Només encertava el PP (18-19), l’entrada de la CUP (0-3) i la desaparició de SI. Un desastre, vaja.

Ara: i si aquells resultats fossin certs, tan certs de fet com ho van ser els del 25N, amb la diferència substancial, és clar, que uns valen i els altres no? Al capdavall, aquella enquesta va ser feta a finals d’octubre, un mes abans de les eleccions, no comptava amb una participació de més de 10 punts i tenia més d’un 30 per cent d’indecisos que feien de mal atribuir.

El problema de les enquestes no és que l’encertin o que l’espifiïn totalment, sinó l’ús que se’n fa. Vull dir que condicionin l’actuació dels qui s’hi fixen fins al punt d’alterar-ne el comportament. Si això passa a nivell polític, i ho critiquem, que es governi o es faci oposició en funció de les enquestes, també podria succeir que els electors decidissin a darrera hora el seu vot condicionats pel resultat que els indiquen les enquestes, i no ho hauríem de criticar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s