La majoria absoluta és CiU – ERC

La majoria absoluta a Catalunya és CiU – ERC. I no pas des de diumenge: des de sempre. En totes les eleccions al Parlament que s’han celebrat fins ara, tret de les primeres del 1980 (57: 43 + 14), la suma d’escons convergents i republicans ha donat majoria absoluta en cada contesa: 80 (75 + 5) el 1984, 75 (69 − 6) el 1988, 81 (70 − 11) el 1992, 73 (60 + 13) el 1995, 68 (56 + 12) el 1999, 69 (46 + 23) el 2003, 69 (48 + 21) el 2006, 72 (62 + 10) el 2010 i 71 (50 + 21) aquest 2012.

Aquests resultats demostren, primer, que l’electorat de CiU i ERC són vasos comunicants, quan baixa l’un puja l’altre, i al revés, i segon, que la majoria de l’electorat català se situa en l’àmbit del centre esquerra nacionalista, amb oscil·lacions cap a un flanc o l’altre, en funció de la conjuntura política del país i l’acció i l’estratègia de cada formació, però amb una estabilitat i una fidelitat admirables mai correspostes.

Ara una altra vegada, les relacions entre CiU i ERC són de desconfiança mútua. Hi ha la raó primigènia del pacte del 1980 entre Jordi Pujol i Heribert Barrera, que ERC tem repetir com una pedregada de juny, la por a tornar a ser engolida i el menyspreu patit, i hi ha els dos tripartits, especialment el segon, en el memorial de greuges de CiU. Tanmateix, mirant els resultats, també s’observa que l’electorat castiga les decisions quan són incomprensibles. El cas més clar és la caiguda de 21 a 10 d’ERC el 2010 per haver fet José Montilla president. Al cap de 30 anys, tornem a ser on érem sense que l’electorat se n’hagi mogut.

Si la política no fos el que fan diàriament els partits polítics en base als seus càlculs electorals més immediats, les seves pors i rancúnies individuals, no hi hauria dubtes de quina coalició hauria de formar el futur govern de la Generalitat. Em sembla que les urnes ho han dictaminat prou clarament: un govern de CiU i ERC, amb un programa de centreesquerra nacionalista que tingués com a prioritats la crisi econòmica i la construcció d’estructures d’estat (començant per una llei electoral pròpia i una divisió administrativa racional i coherent amb el territori) per consolidar una majoria social prou sòlida per afrontar amb garanties un referèndum d’autodeterminació que s’hauria de situar a l’agenda en un horitzó ni molt immediat, ni gaire llunyà.

Probablement, aquest sigui el govern que més preocupa a Espanya i que aquesta temença expliqui per què la insistència dels dirigents del PP d’allà i d’aquí a advertir que no es faci. Les eleccions de diumenge, amb els resultats a la mà, les va guanyar l’espanyolisme: potser només un pacte entre CiU i ERC podria revertir la seva victòria.

Si la política no fos el que fan diàriament els partits polítics, deia, seria l’art de consensuar un programa i tirar-lo endavant amb generositat i pel bé dels ciutadans. De fet, la situació del país ja és suficientment greu com perquè més d’una formació s’arromangués i sense trair el seu ideari, vull dir el dels seus electors, col·laborés a sortir de la crisi tan bèstia que patim i a mirar de resoldre, d’una vegada per sempre, la qüestió de quines relacions entre Catalunya i Espanya són plausibles.

Anuncis

4 pensaments sobre “La majoria absoluta és CiU – ERC

 1. Per algun mur prop de les carreteres per on habitualment circulo hi ha un escrit pintat que hi diu CiU + ERC = Catalunya. Fa molts anys que hi és, des del primer tripartit.
  Ara és l’hora.

 2. Crec que no és del tot encertat l’anàlisis que fas. Primer per que no és cert aquest traspàs de vots que dius, CiU perd 90.000 vots ERC en guanya 270.000. Segon CiU és manté o puja en quasi totes les demarcacions menys Barcelona, segurament per el fet de declarar-se partidaris de un estat propi, és possible que hagi marxat en bona part vot proper el PP. També en les eleccions del 2010 va tenir vots de gent creien que els podria treure més aviat de la crisis i ara ja no ho creuen.
  Fa un temps vares ser a Valls a presenta el llibre de Sunyol i havia entre 40 o 50 persones, la majoria votants de ERC conec la majoria i no crec que hagin votat mai a CiU. Crec que quant ERC ha perdut vots, ho han anat a l’abstenció o a opcions mes radicals CUP, Si o IC.
  Crec que aquest cop és el primer cop que CiU es presenta com a partit que vol un estat propi obertament i amb això poden treballar junts, no tinc gens clar que hagin de fer un govern junts, crec que cal respectar a les dues formacions que negociïn i que busquin la millor formula.

  • Jordi, és difícil de saber. Ara: en el còmput de vots que fas no tens en compte el 10 per cent de més de participació. Segur que hi ha votants d’ERC que no votaran mai CiU, i al revés. Però també n’hi ha molts que sí i sé de persones que aquesta vegada, donant per fet la majoria que donaven les enquestes a CiU han volgut reforçar ERC perquè no fos el PP la segona força.

   • Creu-me segur que hi ha un % que va d’un partit a l’altre però no és molt important, no crec que passi del 10%, conec molt be pobles i ciutats mitjanes de la demarcació de Tarragona i Lleida i no crec que estigui gaire equivocat.
    Per altre part crec que aquestes eleccions han estat molt positives, ja que ara es pot saber quants votants de CiU estaria a favor d’un estat propi i realment la quantitat és molt importam. Crec que és fan anàlisis poc acurats, si CiU hagués mantingut els vots, hauria perdut 8 diputats i és que els diputats sempre son els mateixos, podria passar que fins i tot augmentant el nombre de vots perdes diputats.
    El problema d’estar el govern és que un cop ets dins estàs lligat de mans i peus i no tens capacitat de maniobra, es a dir el majoritari pot incomplir tots els acords i no mes tens opció de trencar el govern i quedar com un irresponsable, és pot donat suport des de fora amb generositat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s