Eleccions: 1 de 3 o el país que tenim

L’envit independentista plantejat a les eleccions al Parlament d’aquest diumenge s’havia de valorar a partir de tres resultats: el llindar dels 90 escons, la majoria absoluta de CiU i la segona posició d’ERC, gairebé per aquest ordre de transcendència. Tots tres alhora eren improbables, ja ho podem comprendre, perquè cap enquesta havia detectat una majoria tan colossal com precisaria. Al final, un i prou: la segona posició d’ERC. Que el líder de l’oposició sigui una força que té la independència en el frontispici del seu programa és significatiu, però no sembla que pugui ser suficient.

En primer lloc, perquè les forces a favor del dret a decidir s’han quedat en 87 escons, 1 escó més i prou respecte del que hi havia a l’hemicicle anterior. CiU, ERC, ICV i les CUP no assoleixen els dos terços dels escons, que en democràcia es considera la majoria necessària per afrontar les grans reformes estructurals. I, finalment, perquè CiU ha patit una davallada molt notable: no només no ha assolit la majoria absoluta (68 escons) que havia reclamat el president Artur Mas per iniciar el procés cap a un Estat propi, sinó que perd 12 escons i es queda en 50.

Els resultats són els que són, agradaran més o menys a cadascú, però reflecteixen el país que tenim: d’una majoria sobiranista inequívoca i alhora no prou gran encara i excessivament fragmentada, amb formacions ideològicament massa distants; i d’una maduresa notòria que s’ha demostrat tant per la capacitat de resistir una campanya electoral excessiva i per una participació a les urnes històrica. Les eleccions havien de servir per a comptar-nos després de l’Onze de Setembre i ho han fet: ens hem comptat i som els que som.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s