Intel·lectuals i soroll

En les darreres vint-i-quatre hores s’han publicat dos manifestos distints però semblants contra la independència de Catalunya, l’un promogut per El País i l’altre per El Mundo del siglo XXI; tant s’assemblen, que hi ha intel·lectuals que els han signat tots dos, com Mario Vargas Llosa o Fèlix de Azúa. Aquests pronunciaments s’han afegit a tot el debat polític que hi ha des de la manifestació de l’Onze de Setembre i que a mesura que s’acosta la data de les eleccions del 25 de novembre es va engrescant.

Ara mateix, el soroll és eixordador. Hi ha polítics que les diuen de l’alçada d’un campanar, n’hi ha d’altres que insisteixen en l’estratègia de la por, n’hi ha uns quants que es contradiuen d’un dia per l’altre sense que s’acabi d’entendre exactament per què, n’hi ha a qui la demagògia se’ls veu d’una hora lluny, i n’hi ha un etcètera molt llarg encara. En general, n’hi ha més que desbarren que no pas mesuren les seves declaracions. És el que tenim i em penso que aquestes alçades no ens ha de venir gens de nou.

Aïllar-se d’aquest sidral és complicat. Ara: la societat catalana ha demostrat ser prou madura com per no deixar-se influir més del compte. De fet, un dels errors en què es cau més continuadament és voler fer creure que el moviment independentista és una febrada de fa quatre dies i que, a més, ha estat atiat de manera conscient des de CiU. Que Catalunya i Espanya avançaven cap a un conflicte institucional, fa temps que es veia a venir. Tothom qui ho ha volgut veure ho ha vist, des de l’ascens de l’ERC de Carod Rovira a la manifestació de l’Onze de Setembre passant per la manifestació de juliol de 2010 als resultats electorals de CiU a les catalanes, les municipals i les espanyoles, tot han estat signes prou clars de en quin sentit s’estava movent la societat catalana. Si el moviment és imparable o bé es frenarà, ho veurem aviat. És una de les gràcies de la democràcia, malgrat el soroll que cal suportar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s