Sandro Rosell i la lliga europea

El president del FC Barcelona, Sandro Rosell, hauria proposat reduir la lliga espanyola a 16 equips (ara la formen 20) i doblar la Lliga de campions fins a 64 equips, distribuïts en 16 lligues de 4 equips, i iniciar la fase eliminatòria en els setzens de final (ara comença als vuitens de final). Dels 16 equips de la lliga espanyola, els 8 primers es classificarien per a la Lliga de Campions (6 de manera directe), els 4 següents per a la Lliga Europa i els 4 darrers es jugarien el descens a la Segona Divisió, l’últim baixaria directament i els altres 3 disputarien una promoció. La Segona Divisió també s’hauria de remodelar, en conseqüència: es farien dues lligues de 16 equips, en què els vuit primers es jugarien l’ascens, el primer l’obtindria de manera directa i els tres següents promocionarien amb els de Primera. Aquests detalls els va revelar la Cadena Ser, dijous.

Òbviament, aquesta proposta -o una de semblant- s’ha de confirmar i concretar i s’haurà de discutir ens els fòrums corresponents, la Lliga de Futbol Professional (LFP), la UEFA i l’Associació de Clubs Europeus (ECA). Ja fa mesos que hi donen voltes, de fet, perquè el sistema actual no respon a les necessitats que tenen els clubs, sobretot els més potents econòmicament i esportiva. L’actual context econòmic i de baixada del consum agreujarà la situació financera de tots els clubs i farà urgent i ineludible formular campionats més rendibles, tant esportivament com econòmicament.

Més enllà de la formulació concreta, és una proposta que va en la línia correcte perquè busca, d’una banda, racionalitzar el calendari reduint el nombre de partits (el Barça jugaria 8 partits menys a la Lliga espanyola per 2 més a la Lliga de Campions, per exemple), i d’una altra banda, resoldre la crisi esportiva amb campionats més competitius, i la financera de retruc, ja que una de les conseqüències hauria de ser l’augment dels ingressos de televisió individualment i pel conjunt dels equips derivat del major interès competitiu i de més partits europeus per a tots.

Ara: crec que és només un estadi intermedi de cara a la inevitable creació d’una lliga europea que deixi les lligues domèstiques com a campionats secundaris. La proposta que hauria fet Rosell milloraria la situació de tots els equips però no evitarà que els grans clubs europeus segueixin dominant les seves lligues; l’actual distància en els ingressos potser es reduiria d’uns quants milions, però no suficientment perquè l’únic factor de correcció possible seria incidir en el mercat de fitxatges i establir topalls salarials, a l’estil de l’NBA. I això és incompatible amb la cultura esportiva europea.

Tanmateix, és una proposta que va en la línia adequada. La Lliga europea no es podrà fer de cop. Haurà de caure pel seu propi pes, perquè en el futbol hi ha més sentiment que no pas racionalitat. A més, no és un projecte ni prou madur ni econòmicament imprescindible encara. Esportivament, les competicions domèstiques ja no tenen sentit, però econòmicament encara els clubs grans ingressen més diners de les lligues locals que no pas de l’europea, tot i que això sigui també molt discutible; en drets de televisió és ben bé així, però s’hi haurien de comptabilitzar també la resta de contractes que tenen els clubs. Per exemple, en el cas del FC Barcelona, la temporada passada va ingressar en drets de televisió 40 milions de la UEFA pels 115 que li paga Mediapro, no obstant, s’hauria de veure si els contractes que té amb Nike i Qatar Foundation tindrien el mateix valor si els blaugranes no juguessin la màxima competició europea i fossin candidats al títol cada any: segur que no.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s