PP: no hi ha dues ànimes

En la qüestió nacional, al Partit Popular (PP) no hi ha dues ànimes, com hi podia haver hagut al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) fins fa unes setmanes, abans no en comencés a transmigrar una de sencera cap a no se sap encara quin cos. Al PP n’hi ha una i prou i la posada en escena d’aquests darrers dies, amb vídeo inclòs, només és una versió de la tàctica tantes vegades vista en les sèries policíaques del policia bo, policia dolent.

En el cas dels socialistes catalans, la metàfora de les dues ànimes tenia sentit perquè era ben cert que hi havia un sector catalanista i un altre d’espanyolista, hi havia unes arrels històriques que les explicaven, de quan l’any 1978 es van fusionar les dues famílies socialistes catalanes amb la federació catalana del PSOE, i es veia gràficament en les sigles del PSC i el PSOE separades per un guionet.

En el PP, cap d’aquestes raons no existeix. Fa un temps, hi van afegir una C de Catalunya a les sigles i la bandera catalana al logotip, però això no deixa de ser una operació de màrqueting electoral, ni tan sols és una renovació del discurs polític. Els populars catalans avalen i defensen totes i cadascuna de les mesures que els vénen de la central, des del recurs contra l’Estatut al no al pacte fiscal, passant pel model lingüístic.

La líder del PPC, Alícia Sánchez Camacho, potser ha contestat l’expresident José María Aznar sobre la recentralització de l’estat, però amb una discrepància, que a més encara caldrà de demostrar els propers mesos quan s’apreciïn les conseqüències del projecte per eliminar les duplicitats administratives, no n’hi ha prou per parlar d’ànimes distintes, com s’ha ressuscitat aquest cap de setmana.

En termes ideològics, l’existència de dues ànimes al PP és un debat recurrent des de la seva fundació el 1989, pràcticament; hi hauria la dreta tradicional, hereva del franquisme, i una de liberal. Ara: el més Estat, menys autonomies d’Aznar no els és cap dilema.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s