La vanitat dels escriptors


“Vanitat i més vanitat, tot és efímer, tot és en va.”

Eclesiastès, 1,2.

 

L’escriptor francès Michel Houellebecq va declarar fa algunes setmanes que “escric perquè sóc vanitós i busco els aplaudiments”. Ho va dir en una entrevista de presentació del seu llibre Poesia en què també va augurar que seria “més influent que Borges” perquè com que no té el seu talent hi haurà més escriptors que l’intentaran imitar. Quan havia de presentar El mapa i el territori, Houellebecq es va fer fonedís. No hem de descartar, doncs, que aquestes declaracions en forma de titular de diari formin part del màrqueting editorial. Ara: penso que és veritat que en el fet d’escriure i publicar hi ha un punt de vanitat plausible.

I, no obstant, “hauria d’haver-hi alguna coerció de les lleis contra els escriptors ineptes i inútils”, considerava Michel de Montaigne en parlar de la vanitat en un dels seus assajos. I això que en aquella època no hi havia els blogs ni les xarxes socials!

No sé si escriure és una necessitat vital, com molts escriptors afirmen rotundament. Diuen que no podrien viure sense escriure. És probable que tinguin raó. Jo, almenys, m’ho crec. No sé des de quan escric, però ja molts anys que ho faig diàriament. Ara les possibilitats per publicar són a l’abast de tothom qui s’hi vegi en cor. Només cal voler-ho fer o tenir el gruix de vanitat suficient com per gosar-hi.

I torno a Montaigne: “Siga com siga, per art o per natura, allò que ens imprimeix aquesta disposició a viure amb la preocupació per l’opinió dels altres ens fa molt més mal que bé. Ens defrauden els nostres propis avantatges per conformar les aparences segons l’opinió general. El que ens importa no és tant el que som per nosaltres mateixos i en realitat, sinó el que som en el coneixement públic. Els mateixos béns de l’esperit i de la saviesa ens semblen sense fruit si no es produeixen a la vista i a l’aprovació dels altres.”

Hi ha pensaments que són d’una modernitat enlluernadora.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s