Els catalans som europeus, oi?

El vicepresident de la Comissió europea, Joaquín Almúnia, va dir ara fa un parell de dies que “no és honest” proclamar de manera “taxativa” que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea. Perquè no és una qüestió que es pugui dirimir amb un sí o un no i perquè “ciutadans europeus ho som tots i una vegada ets ciutadà europeu tens drets com a ciutadà”. Ja va bé que, de tant en tant, algú parli amb una mica de seny.

Diguin el que diguin i digui qui ho digui, els Tractats europeus no preveuen en cap cas què s’ha de fer amb una part d’un estat, sigui nació o sigui regió, que s’independitza i que vol mantenir-se dins de la Unió Europea. L’únic precedent que hi ha és l’invers: i per engreixar la RFA amb la RDA no hi va haver cap article a contemplar: tots cap dins, i tal dia farà un any i tots plegats ho celebrarem.

L’únic que hi ha de cert és que Catalunya forma part de la Unió Europea de manera plena, amb l’euro i tota la pesca, i que pel fet d’independitzar-se d’Espanya no n’ha de deixar de formar part si no vol; no hi ha escrit enlloc que sigui un motiu d’expulsió, que és el que seria. Òbviament, haurà de complir els requisits que es demanen a qualsevol dels seus estats membres i negociar les condicions de permanència (no pas d’entrada!, que ja hi som), però això no ha de ser cap obstacle que no es pugui complir amb una sortida i entrada simultània, com un formalisme.

És cert: en cas de votació, Espanya té dret de vet: l’exercirà? El podrà exercir? L’únic que és segur és que, si passa, serà un embolic la mar d’entretingut.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s