La flor que Vilanova tindria allà mateix

No ens ha d’estranyar gens: al llarg de la història, els humans ens hem empescat tota mena de respostes per a explicar-nos aquells fenòmens aparentment incomprensibles i adjurar pors. És el fonament de les religions. Només la ciència ha anat posant ordre al caos i al desconcert amb explicacions clares, demostrables i falsejables.

No cal posar-nos transcendents, però més o menys és el que passa al futbol, també: si la malastrugança s’apodera d’un equip, l’enemic exterior és el primer que rep, normalment el col·lectiu arbitral, i hi ha qui a més de carregar contra els qui en considera responsables planta alls i fa tota mena de conjurs per fer fugir els mals esperits que entrebancarien la marxa de l’equip.

Si els resultats són bons però no són directament atribuïbles al bon joc, apreciable i mesurable en gols a favor i en contra, sinó que arriben als darrers minuts, quan tot sembla perdut, si aquestes circumstàncies es repeteixen tantes vegades com li passa al Barça aquesta temporada, que ja ha remuntat set vegades un resultat advers i no sé en quantes ha obtingut la victòria al darrer minut, llavors les explicacions apel·len a la bona sort i es busca un responsable, perquè sempre n’hi ha d’haver un, únic i intransferible, que estaria especialment tocat per la gràcia de no se sap quin jardiner. Ja es comprèn.

Ara: encara que no ho sembli, el futbol té la seva lògica interna, respon a unes lleis pròpies que no són a l’abast de tothom, per més entesos que ens considerem els que el seguim i en parlem constantment, i que cap estadística podrà mai encapsar. No només hi ha una religió laica, hi ha una mena de ciència futbolística, també.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s