Les llegendes no s’esborren

L’historiador recentment traspassat, Eric Hobsbawm, va demostrar en un treball conjunt amb Terence Ranger, publicat el 1983, que moltes de les llegendes i tradicions que volem fer passar per ancestrals són invencions recents, de fet, de l’època romàntica moltes, de just fa quatre dies la majoria. No obstant, a The Invention of Tradition reconeix la funció positiva que tenen d’explicació, reconeixement i cohesió socials.

El periodisme esportiu tendeix a la hipèrbole. De manera que ben aviat es converteixen en llegenda les gestes esportives d’avui mateix, sense deixar que el temps hi dipositi el polsim de desmemòria o invenció imprescindibles. No hi fa res. La disciplina que hi té la mà trencada és el ciclisme. Per això aquestes darreres hores hem pogut llegir i sentir que la UCI ha acabat amb la llegenda de l’Armstrong, en retirar-li el 7 Tours de França.

Curiosament, si féssim un recull dels moments més memorables de l’època moderna del ciclisme, posem-n’hi tres, la majoria d’aficionats inclouríem el dia que el Bjarne Riis va fondre Miguel Indurain a les rampes d’Hautacam, l’ascensió de Marco Pantani a l’Alpe d’Huez o, just aquest estiu, l’atac d’Alberto Contador a Joaquim Rodríguez a la collada de la Hoz. La llista seria inacabable i ens portaria, qui sap, a la mort de Tom Simpson en plena pujada al Mont Ventoux, el 1967.

Ara: tant Riis, Pantani i Contador, com Armstrong, han estat involucrats en casos de dopatge i els ho van fer pagar amb les sancions previstes per la legislació vigent. L’italià hi va afegir una mort tràgica com la del Chava Jiménez un any abans. I, malgrat tot, les seves gestes es mantenen ben gravades a la memòria dels aficionats que les van veure i que, per això, se les van creure com es van creure la cadència impossible d’Armstrong. Les llegendes potser es dopen com les tradicions s’inventen, però quan són versemblants no s’esborren.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s