Subhastar els sentiments

El 10 d’octubre de 1940, cinc dies abans del seu afusellament, el president Lluís Companys va escriure a la seva cunyada una carta que no li va arribar mai. La versió que s’ha explicat ara és que el tinent coronel Gonzalo Zarranz la hi va agafar amb el compromís de lliurar-la a la seva destinatària, però es veu que així que va sortir de la cel·la de Companys la va arrugar i la va llançar a la paperera. Si es va salvar, va ser perquè l’ajudant del militar la va recollir i se la va guardar. Els seus hereus l’han conservada emmarcada en vidre, per poder veure les dues cares, fins ara que han decidit vendre-se-la en una subhasta, que la casa Blaclis farà el dia 25 d’octubre, amb un preu inicial de 1.500 euros. Des d’ahir, aquesta carta escrita a llapis en un paper quadriculat està exposada perquè tothom qui hi estigui interessat o, simplement, la vulgui veure ho pugui fer.

El contingut de la carta no té valor històric. Companys hi demanava a la seva cunyada que es posés en contacte amb les seves germanes, que les hi comuniqués que estava detingut i que li fessin arribar alguns objectes d’ús personal. Això sí, té importància documental perquè és un testimoni del tracte a què va ser sotmès el president Companys i perquè és una de les darreres cartes que va escriure mentre era empresonat.

Aquesta carta no s’hauria de subhastar, s’hauria de tornar a la família a què anava adreçada i que siguin els familiars de Companys els qui la donin a la Generalitat o a l’Arxiu Nacional de Catalunya, si volen. De fet, o bé el subaltern o bé els seus familiars l’haurien d’haver fet arribar al seu destinatari o als familiars de Companys fa molts anys i no l’haurien d’haver conservada com un botí de guerra. Que ara hi vulguin fer negoci, és una mostra de fins a quin punt es pot menystenir el sofriment dels altres i a quines cotes de misèria podem arribar les persones.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s