Barça – Madrid: política

El Barça – Madrid de diumenge va ser una altra manifestació de cara al món de la voluntat de ser del catalanisme. L’ocasió era propícia i no es va desaprofitar: la bandera catalana encerclant l’estadi per rebre els jugadors i saludar el món, crits a favor de la independència de Catalunya en el minut 17:14 de cadascuna de les dues parts i estelades com mai s’havien vist al Camp Nou.

Encabat, el president de la Generalitat, Artur Mas, va destacar el civisme amb què el catalanisme s’havia reivindicat de cara a l’exterior, com havia fet a la manifestació de l’Onze de Setembre, conscient com és que el futur nacional del país es juga més a Brussel·les i Washington que no pas a Madrid.

El ressò que ha merescut la iniciativa ha estat tan considerable que l’endemà el govern espanyol i el PP van sortir en tromba a dir què en pensaven. Les reaccions més directes van ser la del ministre d’afers estrangers, José Manuel García-Margallo, que va considerar l’exhibició de voluntat independentista “una imatge de divisió” que perjudica “la marca Espanya”, i la de la presidenta de la sucursal catalana Alicia Sánchez-Camacho, que va afirmar que “el futbol i el Barça tenen un caràcter transversal” i que el que va passar al Camp Nou “va ser excloent”.  Aquesta crítica, de l’ús del futbol per fer reivindicacions polítiques, ha estat molt general.

Són arguments que fan riure. Ni ells se’ls apliquen, ni ells se’ls creuen. L’origen de l’esport és sociopolític. Qualsevol equip assumeix un valor representatiu per als seus seguidors, de la qualitat que sigui. Tothom qui es fa d’un equip se’n fa perquè s’hi veu representat. Quan l’esport esdevé espectacle deixa de tenir un sentit d’exercici físic únicament.

Ara: totes aquestes argumentacions ja les saben els qui denuncien la barreja d’esport i política perquè ells fan el mateix així que poden, fins i tot per combatre el catalanisme, com quan subratllen el suport que la Roja té a Catalunya. Però, els sap greu que el catalanisme tingui aquest altaveu tan potent i tan reeixit que és el FC Barcelona i que el club s’hi hagi posat tan bé.

Mentre Catalunya no disposi d’estructures d’estat, com ara seleccions esportives participant de manera oficial a les competicions internacionals, és clar que qualsevol avinentesa serà aprofitada pels partidaris de la independència de Catalunya. Seria inexplicable que no ho fessin, gairebé tant com que l’espanyolisme ho aplaudís.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s