Tipologia dels no independentistes

Els catalans partidaris de la no independència de Catalunya es poden dividir en quatre tipologies bàsiques. Hi ha les tres de sempre i una quarta que es comença a detectar ara que el president Artur Mas i CiU han trepitjat l’accelerador i els sembla que això de l’estat propi va de veres.

Els espanyols. És un grup molt divers, en què hi ha des d’immigrants i fills de la immigració a famílies catalanes de tota la vida. Se senten espanyols i punt. La majoria no anava a votar a les eleccions al Parlament perquè “era cosa de los catalanes”.

Els botiflers. Aquesta categoria fa referència a un tipus de català que tant podia estar defensant la independència de Catalunya com combatent-la, però un bon dia la torrada els va caure pel cantó de la mantega i es van trobar fent carrera en el bàndol d’Espanya.

Els cosmopolites. En aquest grup hi ha els catalans que viuen molt per damunt de les qüestions nacionals perquè se senten ciutadans del món. En aquest moment, adopten un paper de mestretites: saben quin és el problema de tot plegat: entenen les queixes dels independentistes i afirmen amb to solemne que el que cal és dialogar.

Els cagadubtes. Aquests són nous, han aparegut tot just fa quinze dies. És una mena de gent que fins al dia dotze compartia la indignació i cridava que ja n’hi havia prou del tracte que ens dóna Espanya, molts van anar a la manifestació de Barcelona i, enduts per la eufòria i l’escenari, van cridar a favor de la independència. Són fàcils de reconèixer perquè quan et veuen et pregunten amb una sorpresa que no són capaços d’acabar-se: “Però, aquest Mas, què fa?”

Ben aviat vaig defensar que calia fer unes eleccions per a comptar-nos. Es tracta de saber quin país tenim exactament.

Un pensament sobre “Tipologia dels no independentistes

  1. Totalment d’acord amb la teva tipologia dels no independentistes. Per orígens, m’agradaria comentar el grup social d’orígen espanyol, que té diferents tipus: 1) Els que voten CiU a les eleccions autonòmiques, perquè s’ha de votar un partit del pais on viuen, però que a les espanyoles voten PSC-PSOE, perquè es un partit a escala espanyola que de segur no es el que vota el señorito o cacique que els va induir a anar-sen a guanyar-se la vida a Catalunya. 2) Els que viuen a Catalunya i al no guanyar suficients diners per anar-sen a un lloc més benestant i bilingüe, continuen vivint en barris i pobles “gethos” de l’àrea metropolitana de Barcelona i viuen només en castellà: son els que tipifiques com espanyols. 3) Els integrats, però que o no obliden les seves arrels culturals o les han perdut, son partidaris d’ exercir el dret a l’autodeterminació dels pobles (Catalunya) i n’hi han que son més independentistes que molts catalans de soca-rel i ja parlen en català. Si finalment es fa el referendum o consulta per la independència el sector d’origen inmigrant espanyol serà clau pel triomf del sí; s’el ha d’anar a buscar i explicar-li que per el seus paysans que viuen a Espanya, se’ls considera catalans, ja que no fan distincions: som 7,5 millions de catalans i prou.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s