Independència: les lectures de l’oposició

Un cop escoltat el debat sobre política general, el discurs del president Artur Mas de dimarts i les intervencions dels portaveus dels partits de l’oposició de dimecres, em penso que són clares dues coses: primera, que les eleccions del 25 de novembre decidiran quants catalans són partidaris de la independència, malgrat que es tracti d’unes eleccions per escollir un Parlament que triï un president i no pas d’un referèndum i que totes les formacions s’hi presentin amb un programa de govern per a una legislatura sencera: quedarà en un segon terme; i, segona, que les posicions de cadascun dels partits enfront de l’emancipació de Catalunya és clara i inequívoca: CiU, ERC, ICV, SI i DC a favor (ara sumen 86 escons), PP i C’s en contra (21 escons) i PSC en defensa de la tercera via del federalisme (28 escons). Trobo que aquesta clarificació de què es votarà el 25 de novembre i qui hi defensarà què era necessària i és positiva.

Ara: en el debat també s’ha fet palesa la dificultat que tenen alguns partits per entomar la gravetat del moment que viu el país. Agradi més o menys, s’hi estigui més d’acord o menys, crec que és clar que el president Mas ha sabut reaccionar al clam independentista de la manifestació de l’Onze de Setembre, en el discurs de la vigília ja es va veure que en copsava la transcendència, i que es va posar a liderar-lo des de l’endemà mateix. Aquesta capacitat de reacció no s’ha vist en tots els partits de l’oposició, ni des de la Diada ni durant el debat. En el cas del PSC, la sensació de desconcert es comprèn perfectament perquè el ritme dels esdeveniments els ha enxampat a mig fer. I en el d’ICV l’efecte que fa és d’estar llastats, d’una banda, pel fet ideològic que els obliga a subratllar les distàncies amb CiU, i, d’una altra, que no gosen anar gaire més enllà del dret a decidir, per por d’espantar una part del seu electorat.

El que vull dir és que en aquest procés farà falta grandesa, generositat, intel·ligència, coratge, serenor i sentit d’estat, almenys.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s