‘Estructures d’estat’ vs ‘independència’

La manifestació de l’Onze de Setembre va demanar clarament la independència de Catalunya. El president de la Generalitat, Artur Mas, va entomar el repte des de la vigília però en cap moment ha fet servir la paraula independència; ha dit que el país necessita estructures d’estat. Ara: tampoc el lema de l’ANC usava la paraula independència: “Catalunya, nou estat d’Europa”, resava, per bé que la seva presidenta, Carme Forcadell, la fa servir habitualment.

Aquesta resistència a parlar directament d’independència de Mas ha estat subratllada per polítics i comentaristes, en to crític i en to elogiós. Jo trobo que és encertat per dos motius, almenys.

En primer lloc, perquè independència és un terme rotund i inequívoc, sense matisos, que defineix l’estat polític final més que no pas el procés de negociació que cal per arribar-hi. Parlar d’estructures d’estat, en canvi, manté el punt d’ambigüitat que és necessari en una negociació d’aquesta envergadura, sense negar l’estadi definitiu. Independència és una porta tancada mentre que les estructures d’estat són la porta que es tanca, per dir-ho en el llenguatge de Rajoy.

I, en segon lloc, perquè independència ens remet a un concepte de nació del segle XIX i XX àmpliament superat. Pensar avui la independència en termes de frontera, moneda i exèrcit és una estupidesa. Si tots som interdependents, és més adequat apel·lar a estructures d’estat que responguin als interessos del territori i dels ciutadans del país i ens defensin davant de les organitzacions i les institucions de què depenem i formem part.

En un moment en què els Estats nació es declaren incapaços de resoldre els problemes que es plantegen als ciutadans, o bé perquè són massa grans i s’han d’afrontar globalment, o bé perquè són massa petits i és més eficaç tractar-los a escala regional, Catalunya pot estructurar-se com un estat modern, renunciant a tenir competències en aquelles qüestions que s’afronten més positivament des de la Unió Europea i guardant-se el poder de decidir sobre els aspectes més propis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s