El referèndum sobre el Camp Nou (bis)

La qüestió de la reforma del Camp Nou o la construcció d’un nou estadi és un bon exemple de malbaratament de recursos i feina feta.

El president Joan Laporta va plantejar a l’inici del seu mandat la mateixa pregunta que d’aquí dos o tres anys es farà als socis del FC Barcelona, si s’ha de reformar el Camp nou o bé se n’ha de construir un de nou en el mateix emplaçament o en un de diferent. Per dues raons: del Camp Nou no se’n treu tot el profit que es podria en termes d’ingressos i requereix una actuació de sanejament per l’envelliment de determinats materials.

És una qüestió tècnica que es va discutir internament a partir dels informes demanats a arquitectes i enginyers. Es van manegar tota mena d’opcions. Al final, es va optar per la remodelació i es va obrir un concurs públic, d’abast internacional, amb la participació del Col·legi d’Arquitectes i de l’Ajuntament de Barcelona. Va guanyar l’opció de Norman Foster. D’aquell projecte se n’han dit de tants colors com gairebé tenia l’embolcall. Estèticament, potser no era el més bonic ni tampoc era el més respectuós amb la idea original de Mitjans i Soteras, no era el més barat, però tampoc era el més car. No obstant, la Junta de Laporta el va escollir perquè, fent cas als enginyers, era el que resolia més bé les dificultats de construcció durant la temporada futbolística, perquè es podia anar fent sense alterar la competició i sense haver de moure els socis abonats. S’anava construint tot l’embolcall, la segona pell, i només al final s’extreia la coberta de la tribuna i es cobria tot el camp; aquesta operació es podia deixar per al període d’estiu, quan no hi ha partits oficials.

El projecte de Foster va ser criticat durament, tant per l’estètica tortell o bunyol, com pel cost, que es va valorar entre 250 i 300 milions d’euros. Els primers a criticar-ho van ser els actuals directius, tant pel que costava, com pel finançament que es plantejava, amb la venda de patrimoni. Tanmateix, a l’assemblea de dissabte, el vicepresident econòmic, Javier Faus, va reconèixer que el cost de remodelar el Camp Nou era de 300 milions d’euros i el de construcció d’un de nou de 600 milions d’euros. També va parlar en termes elogiosos del projecte de Foster i va explicar que li havien pagat 1.030.000 euros en concepte d’honoraris; va aclarir que aquesta quantitat era molt raonable tenint en compte que un despatx com el seu pot demanar d’un 5 a un 10 per cent del total.

La Junta de Laporta preveia finançar el cost del projecte Foster a partir de la venda dels terrenys en desús del Miniestadi. Per això va iniciar converses amb l’Ajuntament de Barcelona i els veïns de les Corts per trobar la manera de requalificar tota aquella zona i que tothom hi sortís beneficiat. La negociació es va enverinar i es va complicar molt per raons polítiques i socials, no va succeir res que no s’intuís, i va anar fent via. No obstant, la crisi i la caiguda de la construcció va acabar fent inviable aquell projecte i qualsevol altre.

El president Rosell ha afirmat que una obra d’aquesta envergadura, sigui la remodelació o bé sigui la construcció d’un nou estadi, no s’abordarà fins que el deute no hagi caigut per sota dels 200 milions d’euros. És una mesura assenyada. De tota manera, no resol amb quins recursos s’afrontarà. Ara mateix, sembla que es vol reduir el deute per poder assumir-ne un de nou, pel valor del cost de l’obra. Perquè no es diuen quines noves fonts d’ingressos s’obriran per finançar els 300 o els 600 milions d’euros que s’hauran de menester. Enguany, el FC Barcelona ha tingut beneficis de 48,8 milions d’euros, però és un resultat excepcional; ja se sap que amb l’activitat ordinària no n’hi haurà prou.

Ja es veurà. De moment, el que em sembla clar és que som on érem però que la baralla social i la lluita pel poder ha dut al club a malbaratar diners i temps i un projecte elaborat per un arquitecte de prestigi internacional indiscutible.

Anuncis

Un pensament sobre “El referèndum sobre el Camp Nou (bis)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s