De l’‘algarabía’ a la ‘quimera’ fins a la independència

Abans de la manifestació de l’Onze de Setembre, l’independentisme català muntava algarabías i líos. Després de la marxa més multitudinària que ha aconseguit mai aplegar, persegueix quimeres. Les declaracions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la carta – post del rei Joan Carles I al flamant web de la Casa Reial de dimarts demostren tres coses: el desdeny, la nul·la voluntat a escoltar i dialogar i el nerviosisme i la preocupació amb què els espanyols s’han pres la mostra de força de l’independentisme català i la determinació amb què el govern d’Artur Mas l’ha entomat.

Rajoy rebrà Mas aquest dijous, però ja sabem quina resposta tindran les seves demandes de justícia i equitat financera. Res que no sabéssim fa temps. En tot cas, servirà per ratificar el que molts pensem des de fa anys i panys: que l’únic camí possible per a Catalunya és la independència.

El full de ruta que s’obre a partir d’ara també és clar: celebrar unes eleccions plebiscitàries per a comptar-nos, perquè les urnes ens diguin quina majoria té, si és que la té, la independència. I a partir d’aquí obrar en conseqüència. El referèndum que alguns partits demanen no és possible perquè és il·legal. El resultat d’unes eleccions en què tots els partits vagin amb un programa clar sobre la independència, amb l’eufemisme que vulguin, dirà quants independentistes hi ha a Catalunya. Si som minoria, haurem de plegar veles i capejar el temporal que ens caurà al damunt com bonament puguem. Si la majoria és exigua, caldrà ajornar proclames i insistir-hi més endavant. Però, si fos molt majoritària, una delegació cap a Madrid i una altra cap a Brussel·les.

En deu dies a penes, hem passat de l’algarabía a la quimera; són dues de les estacions inevitables que el procés cap a la independència haurà de travessar. El trànsit encara ha estat prou ràpid.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s