Les arenes movedisses del PSC

Aquest cap de setmana, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha reblat l’aposta per una Espanya federal. Ho ha fet tenint el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, assegut al davant, en la Festa del Rosa. Navarro ha arribat a concloure que “Espanya serà federal o no serà”. Pérez Rubalcaba, ni s’hi va referir.

Espanya s’hauria pogut articular en una estructura federal o confederal, és clar que sí. I a Catalunya li podria haver anat bé, és clar que sí també. El Principat ja va estar confederada amb l’Aragó, València i Balears, tot i haver-les conquerit.

Ara: hi ha en la pretensió federal un error de base: Castella no s’ha federat mai, ha conquerit i ha subjugat els vençuts mentre els ha pogut dominar. Un castellà de dretes i un d’esquerres difereixen respecte de Catalunya en què mentre uns la consideren d’Espanya, per dret de conquesta, els altres creuen que és Espanya.

Per tant, si Navarro planteja el futur de l’estat en aquells termes, la resposta és clara: Espanya no serà perquè els espanyols no són, per cultura política, partidaris de federar-se.

La imatge que transmet el PSC aquestes darreres setmanes, els seus dirigents almenys, és la de moure’s en unes arenes movedisses. No només hi ha aquesta declaració de Navarro, hi ha la de la Catalunya “no rica i plena” sinó “trista i pobra” i la prèvia sobre una manifestació que no havia de ser independentista, la del portaveu Jaume Collboni dient que l’agenda nacional no és prioritària o la del president del grup parlamentari proposant de recuperar l’Estatut del 2006, aquell que Alfonso Guerra es vantava d’haver-li passat el ribot.

En unes futures eleccions ja es veurà quina estratègia és la bona, però la impressió que em fa el PSC és la d’haver caigut en unes arenes movedisses, perquè a cada gest que fan semblen més enfonsats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s