Polítics, o manifestants?

Trobo insòlit que hàgim pogut estar debatent durant tres setmanes ben bones sobre si el president de la Generalitat, Artur Mas, i els consellers del seu govern havien d’anar a la manifestació de l’Onze de Setembre. Vull dir el fet d’anar-hi, no pas el de debatre-ho, que no m’ha sorprès gens. Perquè no comprenc què hi fa un polític amb responsabilitats de govern o d’oposició en una manifestació sobre una qüestió en què té competències. Per això trobaré inaudit veure-hi tots els qui ja han anunciat que hi seran, encara que hagin dit que hi aniran a títol personal.

D’una manifestació em fixo en tres dades: qui la convoca, per quin motiu ho fa i a qui adreçarà el seu missatge. Segur que hi ha més elements de valoració, però em sembla que aquests tres proporcionen la informació bàsica per a comprendre el sentit i l’objectiu d’una qualsevol manifestació.

En el cas de la de l’Onze de Setembre, és clar que enguany la convoca l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i ningú més. Aquesta és una organització que es va constituir el 30 d’abril de 2011 i que es defineix com a “popular, unitària, plural i democràtica” i que té per objectiu “recuperar la independència política de Catalunya”. Per bé que entre els seus membres hi ha polítics amb acta de diputat i militants de partits, en el moment de constituir-se va rebutjar convertir-se en un partit polític i acudir a cap contesa electoral. La manifestació de l’Onze de Setembre és el seu primer gran acte, que va començar el 30 de juny a Lleida amb l’inici de la marxa cap a la independència i que culminarà a Barcelona.

Tant el govern com els partits que li donen suport o els que li fan l’oposició han volgut agafar el paper de mestre de cerimònies i ens han anat informant què s’hauria de fer, cadascun segons el seu bon entendre. De manera que, tot i que la manifestació l’hagi organitzada i convocada l’ANC, a la seva presidenta, Carme Forcadell, l’hem sentida ben poc entre tant de soroll i tanta troca embolicada com hi ha hagut (i hi seguirà havent, encara).

El lema també és ben clar: “Catalunya, un estat d’Europa”. El govern, a través del seu president, Artur Mas, i de la seva vicepresidenta, Joana Ortega, volia que fos per al pacte fiscal. Tots partits hi han dit la seva i ja és segur que hi haurà pancartes de tota mena, cadascun d’ells portant la seva dèria com a bandera. Que si el pacte fiscal, que si les retallades, que si etcètera. L’ANC no ha fet cas a ningú i ha mantingut el seu propòsit fundacional: tothom que hi vagi ja sap que es manifestarà demanant la independència de Catalunya, sense matisos ni marrades de cap mena.

I, finalment, tampoc no hi ha d’haver cap dubte sobre a qui va adreçat el missatge. És clar que la manifestació hauria de ser la més multitudinària de totes perquè a Madrid copsessin quanta és la voluntat d’independència del poble català i, molt més decisiu, perquè se’n fessin ressò les capitals del món més determinants, des de Brussel·les a Washington. Perquè de la mateixa manera que Catalunya no serà independent fins que també ho sigui el catalanisme, no només el nacionalisme, no hi pot aspirar mentre només sigui un afer catalanoespanyol, ha de ser internacional sobretot.

Tanmateix, el destinatari és inequívoc: el govern català. És al president Mas i als seus consellers a qui se’ls demanarà que iniciïn el procés per a la independència i es deixin estar de pactes amb un estat que no vol pactar res que no sigui la rendició.

És per aquesta raó per la que no entenc que cap governant o cap polític amb representació parlamentària pugui ni tan sols plantejar-se d’anar a una manifestació com aquesta. Si comparteixen l’objectiu d’independència, el que han de fer és treballar-hi des dels àmbits de representació pels quals han estat escollits, de govern o d’oposició, que a la Diada ja tindran prou actes institucionals per dir-nos durant tot el dia com ho veuen, què pensen fer i cap a on ens pensen fer anar.

 

[Aquest article va sortir publicat a El Punt Avui+ el diumenge, 2 de setembre de 2012]

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s