Amb el peu d’Espanya al coll

La Generalitat s’acollirà al fons de liquiditat autonòmica, demanarà 5.023 milions d’euros per fer front als venciments del deute que té d’aquí a final d’any. És a dir, que per arribar a final de mes el govern català demana a l’espanyol que el rescati.

Aquesta situació farà dir -des d’ahir ja està passant, de fet- a molts d’allà i uns quants d’aquí que com pots anar pel món amb ínfules d’independència si no et pots pagar l’autonomia i li has de demanar els diners al mateix que ha de deixar que t’emancipis.

Certament, en termes tàctics Espanya se n’està sortint molt bé i des de fa molts anys. Aquesta petició de clemència financera vol dir que Espanya, després d’anys d’escanyar Catalunya, finalment ha aconseguit posar-li el peu al coll. La té on volia.

Ara: com que la situació de crisi és extrema, també s’està arribant al final del carrer. I això vol dir que si bé és cert que, en termes tàctics, Espanya té un avantatge molt clar, està per demostrar que, des d’un punt de vista estratègic, tingui la partida guanyada.

Aquests 5.023 milions d’euros que li fan falta al govern per tancar l’any és una tercera part dels 16.000 milions d’euros, en números rodons, que els catalans donen a la hisenda espanyola cada any i que no retornen en cap concepte.

Llegit així, aquesta petició de clemència financera del govern és una jugada que, com si fóssim en una partida d’escacs, tot i ser obligada té la virtut d’obrir el joc, netejar la posició i dur la partida a l’estadi del desenllaç. I com en els escacs també, cal equilibri entre audàcia, serenor, enginy i intel·ligència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s