Futbol de pagament: solució o fugida endavant?

Aquesta temporada, els partits de Lliga del FC Barcelona i del Reial Madrid només els retransmetran les televisions de pagament; en obert, només hi haurà un partit els dilluns. La mesura sembla raonable, vull dir la de fer el futbol de pagament, no pas la de fer un partit en obert i prou, i encara menys que sigui en dilluns i en un horari obscè, a les onze de la nit el d’aquesta setmana (Saragossa – Valladolid).

La cobertura que fan els mitjans de comunicació del futbol és exhaustiva. Personalment, que en parlo gairebé a diari i que n’estic pendent, la trobo desmesurada i discriminatòria respecte d’altres disciplines esportives.

De partits en obert, n’hi haurà de mitjana quatre o cinc a la setmana, comptant els de la Lliga de Campions, els de la Lliga espanyola de Primera i Segona divisió i els de les seleccions. Per tant, de futbol en obert no ens en faltarà.

Feia temps que els operadors televisius que tenen els drets dels equips de futbol, especialment els del FC Barcelona i el Reial Madrid, maldaven per fer de pagament tota la Lliga espanyola. El seu argument és que així recaptaran més diners i els podran repartir més equitativament, que en podran donar més als altres equips que es queixen de rebre’n massa pocs.

Trobo que és un argument pobre i ingenu que no es complirà. Vull dir que no hi haurà un increment substancial de la recaptació i que la suposada discriminació que tenen els rivals de Barça i Madrid no es corregirà. Les diferències entre els uns i els altres són més complexes i inexorables.

Els més beneficiats, mentre no hi passi l’oncle Jaume amb el rasclet, seran les penyes i els bars. Anar al futbol és car i incòmode, i els horaris de màxima audiència televisiva són incompatibles amb la feina i la família.

La lògica dels operadors sembla basar-se en la idea que el pastís del futbol pot créixer molt més, que els aficionats encara hi poden destinar més diners. No ho crec, per la situació econòmica, primerament, però, estructuralment, perquè el futbol ha arribat a un atzucac: Des de fa uns anys, ja només creixen els ingressos d’una desena de clubs europeus, amb el benentès que han de jugar la Lliga de campions regularment, mentre que la resta es van endeutant o bé van perdent capacitat competitiva. Vol dir que de diners no n’hi ha més i que els que hi ha es van canalitzant diferentment, cap a uns clubs molt concrets.

Per això, fer tot el futbol de pagament sembla més una fugida endavant que no pas una solució. Ara: és una mesura higiènica que cal aplaudir.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s