Què n’hem de fer del Gamper?

El Joan Gamper arriba aquesta nit a la seva 47 edició amb molts dubtes sobre la seva idoneïtat. Ara mateix, és un torneig posat amb calçador en un calendari atapeït de partits. Programar el Joan Gamper és un maldecap, per a la Junta Directiva de torn i per al cos tècnic.

Primer, va perdre el seu sentit primigeni, de presentació de l’equip i dels nous fitxatges i de començament oficiós de la temporada. I ara ha perdut la condició de festa amb què se’l va voler revifar. L’esforç per a mantenir-lo viu és notori: empescar-se un homenatge al primer Wembley demostra bona voluntat.

Ara: avui, el Joan Gamper no té raó de ser. Veure la canalla jugar contra la Sampdoria l’endemà de la golejada a la Reial Societat en el primer partit de Lliga i a tres dies de rebre el Reial Madrid a l’anada de la Supercopa d’Espanya, no té cap mena de sentit futbolístic. La presentació de l’equip, la benvinguda al darrer fitxatge Alex Song, veure jugadors poc habituals o els joves que vénen són excuses que no arriben a ser al·licients.

Les condicions no canviaran. Al contrari, cada temporada costarà més trobar-li una data, convidar un equip amb cara i ulls i tota la pesca. El més normal seria suprimir-lo i deixar-se de romanços. Quan es va crear, el torneig tenia tot el sentit del món; ara que no en té cap, toca deixar-lo de fer.

Ja es comprèn que no hi hagi cap Junta Directiva disposada a prendre la decisió, però alguna ho haurà de fer una temporada d’aquestes. Em penso que la raó de més pes és perquè el torneig porta el nom del fundador. Tanmateix, no s’haurien de confondre les qüestions. Una cosa és que el club no hagi trobat una manera prou rotunda per a honorar la memòria de Joan Gamper i una altra mantenir per la força el costum i perquè no sigui dit un torneig sense atractiu.

El Camp Nou s’havia de dir Joan Gamper. No se n’hi va dir i ja no hi va haver res a fer. Se’n diu la Ciutat Esportiva, que no és pas poca cosa. Se’n podria dir el nou estadi, també, si mai s’acaba fent. De tota manera, no es tracta només de posar noms als estadis, pavellons, museus, edificis o sales. Mantenir viva la memòria i respectar l’obra de les grans personalitats va força més enllà del nomenclàtor.

Anuncis

Un pensament sobre “Què n’hem de fer del Gamper?

  1. Potser hauríem d’auto-imposar-nos respecte en vers a l’únic torneig que el Barça organitza. Per exemple obligar-nos a que el Gamper sigui sempre el cap de setmana anterior a l’inici de la competició oficial. Per exemple aquesta temporada hagués sigut idoni jugar el dissabte 11 d’agost en comptes d’anar a jugar a Bucarest. Sí, ja sé que probablement va ser un “bolo” ben pagat però per fer-nos respectar o per fer respectar el Gamper cal començar per aquests detalls. Els anys que el Trofeu ha funcionat bé s’han donat “aproximadament” aquestes circumstàncies (del 2003 al 2010)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s