Un Premi Nacional a un escriptor en castellà

El president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA), Carles Duarte, considera que els escriptors catalans en llengua castellana també haurien d’optar al Premi Nacional de Cultura que atorga la Generalitat perquè “no és un premi de literatura catalana”. Ho va dir en una entrevista a l’Agència Efe. El seu raonament és impecable. I posa com a exemple el cas del cinema, que ha reconegut Isaki Lacuesta (Girona, 1975), que fa films en castellà. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha reblat Duarte afirmant que ho veu bé.

Fins ara, els Premis Nacionals de Cultura s’han atorgat a escriptors catalans en llengua catalana o bé a d’altres que han alternat el català i el castellà, com Joan Perucho, Pere Gimferrer o Carme Riera. Però n’han quedat exclosos els escriptors catalans que només han publicat en castellà, com Eduardo Mendoza, Juan Marsé, Ana María Matute o Juan Goytisolo. Ja es veu a venir que serà una qüestió polèmica.

Ja he dit que el raonament de Duarte em sembla impecable. Ara: és una qüestió de normalitat, de país vull dir. Si els escriptors en llengua catalana optessin en igualtat de condicions als premis i les ajudes i la promoció que des d’Espanya s’atorga als escriptors espanyols, no hi hauria res a dir. Tanmateix, no és el cas. Per a la cultura espanyola, l’única literatura que existeix és la que es fa en castellà i només de tant en tant, potser perquè no sigui dit, es reconeix algun escriptor en català, basc o gallec. Per tant, és normal i positiu que les institucions catalanes discriminin a favor dels autors en llengua catalana.

Ara: si Catalunya arriba a ser independent, és clar que haurà d’assumir la seva cultura tal com és, amb autors que escriuen només en català, d’altres que ho fan només en castellà i uns quants que ho fan en català i en castellà per les raons que sigui. Potser Duarte i Mascarell han encetat el debat un pèl d’hora, però és una discussió que si es dóna el cas s’haurà de tenir. I és bo que tot quedi clar i no s’espanti ningú.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s