Per la seva Festa Major els coneixereu

Trobo que a través dels programes de les festes majors es pot arribar a saber de quin peu calcen els pobles. Vull dir en general, des dels veïns a l’equip de govern municipal. No n’hi diré hipòtesi d’una afirmació tan agosarada com aquesta, perquè no pretenc pas elaborar cap teoria sobre la qüestió, a més, desconec si hi ha algun estudi fet en alguna universitat o centre d’estudis, però és que sempre m’ha semblat que els programes de les festes majors d’un qualsevol poble vénen a ser com l’índex dels llibres, que resumeixen què hi pots trobar. Dic poble, però podria dir també ciutat, és clar, per bé que en els pobles la interpretació acostuma a ser més precisa i encertada.

Fixant-nos en els actes que s’hi fan, en el pregoner que s’escull, els grups de música que s’hi conviden, les orquestres, els horaris de començament i acabament dels espectacles, si s’hi fan competicions esportives i de quina mena, etc., se sap des de com pensa un poble a si els seus veïns estan ben avinguts o bé no es poden ni veure, qui hi remena les cireres i qui s’hi posa de cul. En dos o tres dies de festa es pot arribar a saber quina convivència hi ha tot l’any. Algú que no sàpiga res del poble, si n’agafa el programa de la festa major i el llegeix potser no s’hi acaba d’entendre; tanmateix, si en saps algun detall i t’hi has fixat durant anys, és un codi a través del qual pots desxifrar-ne el dia a dia.

Aquesta setmana de la Mare de Déu d’agost és la que acumula més festes majors de tot l’any a Catalunya. Per les que a mi em toquen, just aquests dies es fa la de Martorell, la de Prats de Rei (la van començar divendres i encara dura!) i el cap de setmana que ve es fa la de Sant Martí Sesgueioles. La de Calaf sempre és el primer diumenge de setembre i la de Sabadell, que a vegades hi coincideix, enguany no toca fins al cap de setmana del 8 i 9 (em penso que abans era el primer cap de setmana de setembre, també, però un bon dia van decidir ajuntar-la amb la Diada quan l’Onze de Setembre cau en dilluns o dimarts, com aquest any). Si algú hi vol passar una estona entretinguda, és una bona setmana per a fer-ho.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s