Josep Suñol i Garriga, a Ribes de Freser

Ja fa més d’un any de la publicació del llibre Josep Suñol i Garriga. Viure i morir per Catalunya, però encara suscita interès. Aquest dissabte l’hem presentat a la Biblioteca Municipal de Ribes de Freser (Ripollès), en un acte organitzat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i la Penya Barcelonista. I encara n’hi ha una més de prevista, a l’octubre a Vilafranca del Penedès.

La figura de Suñol i Garriga és fascinant i d’aquí les ganes de coneixe’l i aprofundir-hi, així que se’n té notícia. Es nota de seguida, en el debat i en les preguntes que sorgeixen en acabar la presentació. Hi ha dues qüestions principals: com pot ser que el personatge quedés amagat durant seixanta anys i, un cop recuperat mitjanament, com és que ningú el reivindica i se’l fa seu, començant per ERC i acabant pel FC Barcelona, tot passant per la professió periodística?

Ara: el que de veritat commou tothom qui s’hi acosta és l’actualitat del seu missatge. “És el líder que ens faria falta avui”, ha dit la regidora d’ERC Maria Perramon que ha presentat l’acte. En efecte, la vigència de Suñol avui no només s’explica des del catalanisme (“som un poble amb afany de justícia i llibertat”) o de l’educació a través de l’esport (“esport i ciutadania”), també i sobretot des de la solidaritat i la justícia socials.

Suñol i Garriga va ser un burgès d’esquerres. De burgès ho era d’origen, perquè va néixer en el si d’una família molt rica. D’esquerres se’n va fer per convicció. No va renegar mai els seus orígens burgesos, al contrari, va entendre el valor d’ús social que tenen els diners i els va esmerçar perquè Catalunya esdevingués un país socialment just.

En aquesta època de relacions tenses entre Catalunya i Espanya, de la presència abassegadora de l’esport en la vida diària i d’una crisi econòmica que està delmant les classes mitjanes i eixamplant la distància entre rics i pobres, tant el missatge com la vida de Josep Suñol i Garriga resulten exemplars. Qui s’endinsa en la seva obra, ho comprèn perfectament i immediata.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s