Dietari olímpic: l’edat dels nedadors

L’actuació dels nedadors catalans i espanyols és, fins ara, decebedora; vull dir, per sota de les expectatives generades abans de començar. Del que he vist i sentit fins ara, em quedo amb els comentaris dels locutors de TVE i amb un fet que, com que em fa l’efecte que es repeteix a cada cita olímpica, i no només a la natació, no és un simple detall.

Julia Luna porta molts anys retransmetent les proves de natació. No és una qüestió tècnica. M’imagino que totes les televisions i ràdios del món deuen ser tan comprensives amb els seus representants com ho són els locutors espanyols. Tanmateix, hi ha comentaris que grinyolen d’una manera molt perceptible.

I és que, en general, els nedadors espanyols “van de menys a més”; ara: al final de la prova, o bé acaben últims o bé no es classifiquen. Llavors, resulta que és perquè “encara són molt joves i noten la pressió” dels Jocs Olímpics; ser joves vol dir tenir 18 anys, posem per cas, que és una edat que comparada amb els 15 anys de la lituana Ruta Meilutyte, el 16 de la xinesa Shiwen Ye o els 18 del japonès Kosuke Hagino, resulta que tampoc és tan excepcional.

Són excuses que es comprenen i que, més enllà de la gràcia que pot fer sentir-les, no tenen cap mena d’importància.

En canvi, sí que hauria de fer pensar a les federacions quines estratègies de classificació segueixen. Em refereixo a les que, com la de natació i la d’atletisme, posen unes marques mínimes. Ho dic perquè sí els Jocs Olímpics són la fita més important per a qualsevol atleta, sembla lògic pensar que haurien d’entrenar-se de manera que hi arribessin en el seu punt de forma més alt i que, en les curses que no són tàctiques, superessin les seves marques o hi estiguessin molt a prop. Però no és el cas. És com si l’objectiu dels nedadors i atletes catalans i espanyols, forçats pel sistema de mínimes, tinguessin com a objectiu classificar-se pels Jocs, més que no pas els Jocs en ells mateixos: participar-hi més que no pas competir-hi.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s