La vida continua, complexa

Hi ha dies que són gairebé perfectes, des d’un punt de vista sociològic, per a observar el comportament humà. Aquest dilluns n’ha estat un perquè hem pogut observar dos dels riscos més definitoris de la modernitat, postmodernitat o segona modernitat, com es vulgui, i les diferents actituds amb què les persones els afrontem.

D’una banda, la prima de risc d’Espanya va superar els 640 punts i el tipus d’interès a 10 anys va ser del 7,5 per cent, i, d’una altra banda, els incendis de la Jonquera i Port Bou. L’ofec econòmic de les administracions de l’estat espanyol apel·len al risc de col·lapse financer global, mentre que les 14.000 hectàrees calcinades o afectades a l’Alt Empordà són una catàstrofe medi ambiental.

El capitalisme global ens fa viure en una societat del risc (Ulrich Beck), davant de la qual hem generat quatre actituds bàsiques (Anthony Giddens): de pragmatisme, que vol dir que som conscients dels riscos que ens amenacen, però seguim amb el nostre dia a dia sense capficar-nos-hi; d’un optimisme sostingut, perquè confiem que els humans hi sabrem trobar solucions socials i tecnològiques; d’un pessimisme cínic: com que no hi ha res a fer-hi, val més prendre-s’ho amb humor, ni que sigui negre; i el compromís radical, que és el motor dels moviments socials i de totes les persones que es desviuen per ajudar i canviar unes condicions que no són inexorables.

Totes aquestes actituds que ens parlen de la complexitat tan extrema de la societat actual les podem observar amb un gest tan simple com el de girar les pàgines del diari o clicar el ratolí de l’ordinador.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s