Perquè la gent s’estima el país

Els focs de La Jonquera i Port Bou encara cremen. Fins ara, hi ha hagut quatre morts. El nombre d’hectàrees calcinades es compta per molts milers. És el pitjor incendi que recorden els empordanesos en molts anys. Els testimonis parlen d’un foc incontrolable des del primer moment.

De camí a la feina, he trobat el cel tapat de núvols d’aigua i de llàgrimes de cendra.

Entremig de totes les informacions que es van abocant a través de la ràdio i de les xarxes socials i les versions digitals dels diaris, han començat a aparèixer crítiques que parlen de descoordinació entre les autoritats i els mitjans d’extinció i del poc coneixement que tenen els bombers de les zones afectades i que, malgrat això, no es deixen guiar per la gent del país que coneix el territori pam a pam.

És un fet habitual. Va passar el juliol del 2009 a l’incendi dels Ports de Beseit i ha passat en cadascun dels incendis que han agafat prou envergadura com per desbordar els dispositius d’extinció.

En la meva poca experiència en els incendis, n’he viscut dos de pa sucat amb oli a la Guàrdia Pilosa, he pogut comprovar els dos extrems de la crítica: els uns, tot sovint no saben on van, i els altres es pensen que en saben més que ningú.

Ara: en una desgràcia d’aquestes característiques, també s’aprecia la bondat de la gent que es desviu per ajudar els qui pateixen. La mobilització que hi ha és extraordinària, des del Govern als bombers, passant pels mitjans de comunicació i les entitats socials i les persones que individualment i anònima fan tot el poden i donen tot el que tenen. Commou la solidaritat que s’observa.

Dins de la desgràcia, em sembla que podem dir que el país funciona prou bé. I em penso que això és així perquè la gent se l’estima.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s