La bombolla esportiva

El Menorca Bàsquet SAD ha renunciat a la Lliga Endesa perquè no pot fer front als requisits econòmics que li exigeix l’ACB. S’havia guanyat el dret a ascendir quedant campió de la Lliga Adecco Oro (vol dir que va quedar primer de la segona divisió i pujava a la primera).

Fa una setmana, l’Iberostar Canàries va renunciar a la seva plaça a la Lliga Endesa perquè no va poder presentar els avals econòmics imprescindibles.

Hi ha una manera d’observar-ho: tant se val, perquè les dues places vacants les ocuparan, una l’Estudiantes (i millor!, perquè així ens estalviem el descens d’un històric del bàsquet espanyol) i el Blancos de Rueda de Valladolid. Molt bé.

Ara: el que aquests dos casos evidencien és, d’una banda, la insostenibilitat de l’esport d’elit en les actuals condicions estructurals, amb uns costos d’existència molt per sobre dels ingressos generats i l’interès que mereixen. I, d’una altra banda, que fins ara l’esport d’elit s’ha mantingut, en una gran proporció, de manera artificial.

El cas del Menorca és emblemàtic. Perquè que el campió de la segona divisió no pugui jugar a primera per raons econòmiques és incomprensible, només s’explica per un salt excessiu i il·lògic dels costos d’una categoria a l’altra. I perquè el Menorca ha hagut de renunciar-hi en no poder comptar amb les ajudes de l’administració pública; en aquests temps de retallades pressupostàries de serveis bàsics, ni es comprenen ni s’accepten les subvencions als clubs esportius, que ja era hora que passés.

El Menorca i el Canàries no són casos aïllats. El Ros Casares, campió d’Europa, també ha plegat. Ni només és el bàsquet l’únic esport tocat. És un mal generalitzat, que afecta multitud de clubs i esports, des dels més seguits als més minoritaris.

L’esport té un problema molt gros: ens hem pensat que tots els amateurs podien ser professionals i que qualsevol entreteniment podia ser un espectacle de masses.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s